Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NOC*NSF is nog steeds 700.000 sportende Nederlanders 'kwijt'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NOC*NSF is nog steeds 700.000 sportende Nederlanders 'kwijt'
NOC*NSF maakt zich onverminderd zorgen over de afname in sportdeelname onder Nederlanders. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, is het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet met 700.000 gezakt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Kantar Public, die maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de sportkoepel werden gepresenteerd.

Met name het aantal sportende jongeren tussen de 13 en 18 jaar neemt af, terwijl daarnaast sporters uit de categorie lagere en middeninkomens achterblijven. NOC*NSF vreest daarmee dat het de tweedeling die het in de maatschappij constateert, terugziet op het sportveld. Hogeropgeleiden, kinderen tussen de 5 en 12 jaar en 65-plussers zijn procentueel weer vrijwel terug op het niveau van vóór corona in 2019.

Kantar onderzocht in opdracht van NOC*NSF de sportdeelname over het gehele jaar 2022. Ten opzichte van 2021, een jaar waarin net als in 2020 coronamaatregelen sporten lastiger maakten, is het aantal wekelijks sportende mensen wel weer met een half miljoen toegenomen.

Zorgelijk

"Het feit dat zoveel jongeren geen sportroutine meer kennen, is zeer zorgelijk", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF. "De impact van corona was juist in deze leeftijdsgroep al zo sterk. Ze vinden de weg naar de sport niet terug."

Uit het rapport 'Zo Sport Nederland 2022' blijkt dat het aantal mensen dat wekelijks sport vooral is gedaald in de groep lager opgeleiden (-7 procentpunt) en middelbaar opgeleiden (-8 procentpunt). De sterkste daling is te zien in de leeftijdsgroep 13- tot en met 18-jarigen met een afname van 9 procentpunt.

Brede aanpak

"We zien nu groepen die in toenemende mate niet meer meedoen, niet het plezier en positieve effect van sport en sportief bewegen ervaren", stelt Van den Tweel. "Terwijl we zo'n fijn vertakte en unieke sportinfrastructuur hebben. Maar die infrastructuur rust wel op vrijwilligers. Die kunnen niet ook nog achterstandsbeleid ontwikkelen en uitvoeren. Die moeten ondersteund worden waarbij verenigingen ook de samenwerking kunnen zoeken met bijvoorbeeld gemeenten. Daar zijn de groepen waar het om gaat al in beeld."

Van den Tweel denkt dat voor de kentering een brede aanpak nodig is. "Het gaat om opvoeding, om bewustwording, maar bijvoorbeeld ook om lobbyen bij andere instanties dan VWS; bij gemeenten en overheden als het gaat om ruimtelijke inrichting, bijvoorbeeld de aanleg van sportfaciliteiten in nieuwe wijken.

Door: ANP

27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.