Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunsten ‘92 roept politiek op voorgenomen btw-verhoging voor cultuur te schrappen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Kunsten ‘92 roept politiek op voorgenomen btw-verhoging voor cultuur te schrappen
Het verlaagde btw-tarief van negen procent voor cultuur wordt mogelijk geschrapt door het kabinet. Den Haag is de gevolgen hiervan aan het onderzoeken en zal voor Prinsjesdag een beslissing nemen. Kunsten ’92 wil dat het huidige tarief vastgehouden wordt. Dit meldt Entertainment Business. 

Volgens Kunsten ’92, de belangenorganisatie voor de culturele en creatieve sector, heeft een stijging direct gevolgen voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van cultuur. In het persbericht stelt de belangenorganisatie dat een hoger btw-tarief in strijd is met de toegankelijkheidsdoelstelling van het kabinet: ‘In de meerjarenbeleidsbrief van november 2022 schreef de staatsecretaris immers dat ‘cultuur overal en van iedereen is en moet ook overal en door iedereen te ervaren en te beleven zijn.’

Kunsten ’92 onderstreept dat het lage btw-tarief niet alleen cultuurpolitieke doelstellingen kent. ‘Zo is het bijvoorbeeld voor de podiumkunsten bedoeld als een kostencompensatiemaatregel en voor de musea ook bedoeld om mede de regionale economie en toerisme te versterken. Het werkt door in ketens.’

Geen oog voor doeltreffendheid

Volgens de brancheorganisatie baseert het kabinet zich op een selectieve manier op een recent verschenen evaluatierapport van het verlaagde btw-tarief, dat toetst op doeltreffendheid en doelmatigheid van het lage btw-tarief. ‘Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet enkel wil kijken naar doelmatigheid en niet naar doeltreffendheid. ‘Voor cultuur concluderen de onderzoekers in het rapport dat doelmatigheid niet is vast te stellen, maar ook dat voor bioscopen, podiumkunsten en musea het lage btw-tarief waarschijnlijk wel doeltreffend is.’

De belangenorganisatie voorziet bij verhoging meerdere uitdagingen. ‘Voor de cultuursector hangen wijzigingen in het btw-tarief samen met het denken over een toekomstig cultuurnotastelsel, de herziening van de arbeidsmarkt, invoering van fair practice en de duurzaamheidsopgave. Het ad hoc aanpassen van het lage btw-tarief als Haagse kaasschaaf optie zou hier weer een extra opgave bovenop zijn die de sector opnieuw hard kan raken.’

De standpunten van Kunsten ’92 worden onderschreven door het VNPF, de brancheorganisatie heeft meegedacht bij het opstellen van dit persbericht.

Door: Nationale Recreatiegids

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.

15 november '23 ( 8:41)

Evenementenbedrijf krijgt ongelijk van rechter in zaak TicketSwap

De rechtbank Amsterdam heeft dinsdag de vorderingen van evenementenorganisatie Free Your Mind in de zaak tegen TicketSwap afgewezen. De evenementenorganisatie had een rechtszaak aangespannen tegen TicketSwap omdat het platform gebruikers van de dienst zou misleiden. TicketSwap is een platform waarop particulieren hun gekochte festival- en concertkaarten kunnen doorverkopen.

13 november '23 (14:19)

Natuurlijk Rotterdam organiseert natuurcafé over de natuur in de winter

Ben jij een natuurliefhebber en houd je van een gezellig avondje kletsen met medenatuurliefhebbers? Dan organiseert Natuurlijk Rotterdam het perfecte evenement! Op vrijdag 24 november kunnen geïnteresseerden namelijk naar Het Energiehuis aan de Heindijk 350 in Rotterdam. KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert daar een natuurcafé. Dat meldt de Havenloods.