KHN niet te spreken over voornemen verhogen toeristenbelasting in Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet te spreken over de plannen van de gemeente Amsterdam om de toeristenbelasting te verhogen. De KHN spreekt van ‘graaien’, meldt de brancheorganisatie. 

De Amsterdamse wethouder presenteerde de voorjaarsnota bij de gemeentebegroting. Daarin wordt ook de toeristenbelasting meegenomen. Die is de afgelopen jaren gestegen.

Het college wil nu de toeristenbelasting in Amsterdam verhogen met 1 euro en 1 procent, naar 4 euro en 8 procent om meer algemene middelen voor de begroting te pakken. De KHN noemt dit ‘graaien;  en stelt dat de toeristenbelasting in Amsterdam al de hoogste in Europa is. De verhoging moet 30 miljoen euro extra opbrengsten opleveren.

Afschrikeffect

De KHN is door de verhoging van de toeristenbelasting bang voor een afschrikeffect. Ze vrezen dat ondernemers zo ontevreden zijn met het besluit dat zij naar de rechter zullen stappen.

Of het toeristen echt gaat afschrikken, is volgens de KHN niet zeker. Uit onderzoek blijkt dat ‘een verhoging van de toeristenbelasting een remmend effect heeft op het aantal toeristische overnachtingen, maar dat effect is niet heel groot’. Om een echt afschrikeffect te hebben moet de belasting minstens verdrievoudigd worden. De KHN ziet de plannen van de Amsterdamse gemeente dan ook puur als een manier om de eigen kas te spekken.

Door: Nationale Recreatiegids