Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Forse verliezen voor bevrijdingsfestivals in Groningen en Zwolle

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Forse verliezen voor bevrijdingsfestivals in Groningen en Zwolle
Door slecht weer hebben in elk geval de bevrijdingsfestivals in Zwolle en Groningen dit jaar verlies gedraaid. Afgelopen vrijdag ondervond een deel van de veertien bevrijdingsfestivals hinder van de weersomstandigheden. De evenementen in Groningen, Assen en Zwolle moesten enige tijd worden onderbroken vanwege regen en onweer.

Annemien Brugging, directeur van het festival in Zwolle, kijkt met gemengde gevoelens terug op de editie in Overijssel. "De sfeer was goed en er waren weinig calamiteiten, maar de periode met regen is wel te lang geweest." Hierdoor trok het festival minder bezoekers dan waar het op had gerekend, vertelt Brugging. "Bij een editie met goed weer hebben we tussen de 120.000 en 130.000 bezoekers, dit jaar waren het er ongeveer 80.000."

Op het exacte verlies heeft Brugging nog geen zicht, maar het is al wel duidelijk dat lang niet genoeg horecamuntjes zijn verkocht om het van tevoren gestelde doel te behalen. En dat is een probleem, legt Brugging uit. "Ons festival moet voor 70 procent gedekt worden met inkomsten uit de horeca."

Twee corona-edities

Ook het festival in Groningen heeft rode cijfers gedraaid, vertelt directeur Ebel Jan van Dijk. "Het was een mooie dag met een geslaagd evenement, maar ook is opnieuw de kwetsbaarheid van de bevrijdingsfestivals aangetoond." Waar er rekening was gehouden met 60.000 tot 80.000 bezoekers, moest Van Dijk het uiteindelijk stellen met een krappe 50.000. "Het gat in de begroting van dit jaar is groot, we zijn zo'n drie uur dicht geweest. Het is voor de omzet van onze horeca zeer problematisch dat veel bezoekers hierdoor vermoedelijk thuis hebben gegeten."

De festivaldirecteuren van Zwolle en Groningen wijzen op de kwetsbare positie van de bevrijdingsfestivals. Brugging: "Er moet iets veranderen, we zijn nu te afhankelijk van het weer. We gaan snel met de organisaties van de veertien festivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de tafel zitten."

De directeur van het Groningse evenement wijst bovendien op het feit dat de bevrijdingsfestivals kampen met de financiële gevolgen van twee corona-edities, waarin er wel kosten waren maar geen bezoekers. Daar komt nog bij dat we de huidige prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen in ons verdienmodel, vertelt Van Dijk. "De financiële verantwoordelijkheid zou niet enkel moeten liggen bij een stichting zonder winstoogmerk. Wij zouden graag zien dat gemeentes, provincies en de landelijke overheid hier een grotere rol in krijgen."

Door: ANP

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.