Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Forse verliezen voor bevrijdingsfestivals in Groningen en Zwolle

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Forse verliezen voor bevrijdingsfestivals in Groningen en Zwolle
Door slecht weer hebben in elk geval de bevrijdingsfestivals in Zwolle en Groningen dit jaar verlies gedraaid. Afgelopen vrijdag ondervond een deel van de veertien bevrijdingsfestivals hinder van de weersomstandigheden. De evenementen in Groningen, Assen en Zwolle moesten enige tijd worden onderbroken vanwege regen en onweer.

Annemien Brugging, directeur van het festival in Zwolle, kijkt met gemengde gevoelens terug op de editie in Overijssel. "De sfeer was goed en er waren weinig calamiteiten, maar de periode met regen is wel te lang geweest." Hierdoor trok het festival minder bezoekers dan waar het op had gerekend, vertelt Brugging. "Bij een editie met goed weer hebben we tussen de 120.000 en 130.000 bezoekers, dit jaar waren het er ongeveer 80.000."

Op het exacte verlies heeft Brugging nog geen zicht, maar het is al wel duidelijk dat lang niet genoeg horecamuntjes zijn verkocht om het van tevoren gestelde doel te behalen. En dat is een probleem, legt Brugging uit. "Ons festival moet voor 70 procent gedekt worden met inkomsten uit de horeca."

Twee corona-edities

Ook het festival in Groningen heeft rode cijfers gedraaid, vertelt directeur Ebel Jan van Dijk. "Het was een mooie dag met een geslaagd evenement, maar ook is opnieuw de kwetsbaarheid van de bevrijdingsfestivals aangetoond." Waar er rekening was gehouden met 60.000 tot 80.000 bezoekers, moest Van Dijk het uiteindelijk stellen met een krappe 50.000. "Het gat in de begroting van dit jaar is groot, we zijn zo'n drie uur dicht geweest. Het is voor de omzet van onze horeca zeer problematisch dat veel bezoekers hierdoor vermoedelijk thuis hebben gegeten."

De festivaldirecteuren van Zwolle en Groningen wijzen op de kwetsbare positie van de bevrijdingsfestivals. Brugging: "Er moet iets veranderen, we zijn nu te afhankelijk van het weer. We gaan snel met de organisaties van de veertien festivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de tafel zitten."

De directeur van het Groningse evenement wijst bovendien op het feit dat de bevrijdingsfestivals kampen met de financiële gevolgen van twee corona-edities, waarin er wel kosten waren maar geen bezoekers. Daar komt nog bij dat we de huidige prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen in ons verdienmodel, vertelt Van Dijk. "De financiële verantwoordelijkheid zou niet enkel moeten liggen bij een stichting zonder winstoogmerk. Wij zouden graag zien dat gemeentes, provincies en de landelijke overheid hier een grotere rol in krijgen."

Door: ANP

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.