Stichting BREIN wint rechtszaak van Ziggo over illegale e-books

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Hof heeft BREIN in het gelijkgesteld in een rechtszaak die het had aangespannen tegen Ziggo. Een Ziggo-abonnee die een zogeheten open directory met enkele honderden illegale e-books aanbiedt moet nu door Ziggo een waarschuwingsbrief krijgen. Ziggo wilde hier eerst niet meewerken omdat er te weinig bewijs zou zijn dat de klant de boeken bewust illegaal aanbiedt. Dit meldt Entertainment Business. 

Ziggo was er niet van overtuigd dat de abonnee de database met e-books bewust openbaar had gemaakt. Hierdoor zou het onvoldoende duidelijk zijn dat de klant inbreuk maakte op auteursrechten. Verder meende Ziggo dat zij op grond van de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) deze gegevens niet voor dit doel mocht gebruiken.

Hoger beroep

Aanvankelijk had de rechter in het voordeel van Ziggo geoordeeld. In het hoger beroep heeft BREIN echter toch gelijk gekregen. Ziggo moet de klant nu een waarschuwing sturen. . Als de open directory niet binnen een werkweek, na het versturen van de brief gesloten is, ontvangt BREIN van Ziggo ook de NAW-gegevens van de abonnee.

BREIN wilde ook dat de uitspraak doorgetrokken kan worden naar toekomstige, nu nog onbekende gevallen. Volgens het Hof is dat niet mogelijk omdat de belangenafweging of NAW-gegevens mogen worden gebruikt of afgegeven steeds opnieuw moet worden gemaakt afhankelijk van de concrete feiten en omstandigheden.

Door: Nationale Recreatiegids