Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In ruim de helft van de gemeenten is toerist dit jaar meer kwijt aan belasting

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In ruim de helft van de gemeenten is toerist dit jaar meer kwijt aan belasting
Momenteel betaal je in 306 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting bovenop de prijs van je accommodatie tijdens een vakantie. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per gemeente en verandert jaarlijks. Bungalowparkoverzicht.nl houdt daarom elk jaar de veranderingen bij. Uit de laatste gegevens blijkt dat de toeristenbelasting in veel gemeenten dit jaar omhoog gaat. Dit meldt de ANWB. 

Dit jaar steeg het tarief voor de toeristenbelasting in 55,3 procent van de gemeenten. In De Ronde Venen nam het bedrag het sterkst toe: in deze Utrechtse gemeente verdubbelde het tarief zelfs (+108,3 procent). Toeristen betalen hier in 2023 € 2,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog slechts € 1,20 was. Bij 111 gemeenten wordt hetzelfde tarief gehanteerd als in 2022. In één gemeente werd dit jaar het tarief voor toeristenbelasting verlaagd: Alblasserdam (-32,5 procent). In de gemeente hoeven toeristen dit jaar slechts € 1,35 te betalen. 

Hotelovernachtingen

Als je een avondje in het hotel wil overnachten betaal je dit jaar gemiddeld € 2,16 per persoon per nacht aan toeristenbelasting: een landelijke stijging van 6,3 procent, want in 2022 lag dit tarief nog op € 2,03. Per gemeente lopen de tarieven sterk uiteen. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. In de hoofdstad betaal je € 12,12 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. In Renswoude en Barendrecht ben je aanzienlijk goedkoper uit. Hier betaal je ‘slechts’ € 0,75 per persoon per nacht. 

Nieuwe gemeenten met belasting

Waar je in de gemeenten Etten-Leur, Smallingerland en Midden-Delfland voorheen geen belasting hoefde te betalen als toerist, is dit vanaf 2023 wel het geval. In Midden-Delfland is een tarief ingesteld van € 1,25. In Etten-Leur en Smallingerland ben je € 1,50 per persoon per nacht kwijt. In totaal zijn er nu nog 36 gemeenten die geen toeristenbelasting vragen, waaronder Rozendaal, Hillegom, Ridderkerk, Sliedrecht en Soest.

In de provincie Utrecht is dit jaar het bedrag voor toeristenbelasting het sterkst gestegen. Gemiddeld ligt het tarief hier op € 2,42 in 2023, waar toeristen vorig jaar nog gemiddeld € 2,11 betaalden. Een stijging van 14,7%. Ook in Zuid-Holland was de gemiddelde stijging hoog: +9,4 procent. Toeristen betalen in de provincie gemiddeld € 2,80 per persoon per nacht. In Overijssel is de stijging het laagst. Wanneer je hier overnacht, betaal je gemiddeld € 1,37: een stijging van +2,7% ten opzichte van 2022. Ook Noord-Brabant was de stijging relatief laag (+3 procent).

Door: Nationale Recreatiegids

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.