Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In ruim de helft van de gemeenten is toerist dit jaar meer kwijt aan belasting

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In ruim de helft van de gemeenten is toerist dit jaar meer kwijt aan belasting
Momenteel betaal je in 306 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting bovenop de prijs van je accommodatie tijdens een vakantie. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per gemeente en verandert jaarlijks. Bungalowparkoverzicht.nl houdt daarom elk jaar de veranderingen bij. Uit de laatste gegevens blijkt dat de toeristenbelasting in veel gemeenten dit jaar omhoog gaat. Dit meldt de ANWB. 

Dit jaar steeg het tarief voor de toeristenbelasting in 55,3 procent van de gemeenten. In De Ronde Venen nam het bedrag het sterkst toe: in deze Utrechtse gemeente verdubbelde het tarief zelfs (+108,3 procent). Toeristen betalen hier in 2023 € 2,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog slechts € 1,20 was. Bij 111 gemeenten wordt hetzelfde tarief gehanteerd als in 2022. In één gemeente werd dit jaar het tarief voor toeristenbelasting verlaagd: Alblasserdam (-32,5 procent). In de gemeente hoeven toeristen dit jaar slechts € 1,35 te betalen. 

Hotelovernachtingen

Als je een avondje in het hotel wil overnachten betaal je dit jaar gemiddeld € 2,16 per persoon per nacht aan toeristenbelasting: een landelijke stijging van 6,3 procent, want in 2022 lag dit tarief nog op € 2,03. Per gemeente lopen de tarieven sterk uiteen. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. In de hoofdstad betaal je € 12,12 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. In Renswoude en Barendrecht ben je aanzienlijk goedkoper uit. Hier betaal je ‘slechts’ € 0,75 per persoon per nacht. 

Nieuwe gemeenten met belasting

Waar je in de gemeenten Etten-Leur, Smallingerland en Midden-Delfland voorheen geen belasting hoefde te betalen als toerist, is dit vanaf 2023 wel het geval. In Midden-Delfland is een tarief ingesteld van € 1,25. In Etten-Leur en Smallingerland ben je € 1,50 per persoon per nacht kwijt. In totaal zijn er nu nog 36 gemeenten die geen toeristenbelasting vragen, waaronder Rozendaal, Hillegom, Ridderkerk, Sliedrecht en Soest.

In de provincie Utrecht is dit jaar het bedrag voor toeristenbelasting het sterkst gestegen. Gemiddeld ligt het tarief hier op € 2,42 in 2023, waar toeristen vorig jaar nog gemiddeld € 2,11 betaalden. Een stijging van 14,7%. Ook in Zuid-Holland was de gemiddelde stijging hoog: +9,4 procent. Toeristen betalen in de provincie gemiddeld € 2,80 per persoon per nacht. In Overijssel is de stijging het laagst. Wanneer je hier overnacht, betaal je gemiddeld € 1,37: een stijging van +2,7% ten opzichte van 2022. Ook Noord-Brabant was de stijging relatief laag (+3 procent).

Door: Nationale Recreatiegids

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.