Draagvlak voor toerisme in Zeeland neemt af bij inwoners

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De provincie en gemeenten in Zeeland hebben onder de bevolking een onderzoek gedaan naar het draagvlak voor toerisme in het gebied. Het onderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in hoe inwoners van Zeeland anno 2022 aankijken tegen toerisme in hun directe leefomgeving. In 2019 werd ook een dergelijk onderzoek gedaan. Uit de resultaten blijkt dat er nog altijd steun is voor toerisme in het gebied, maar dat het draagvlak wel is afgenomen. Dit meldt Kenniscentrum Toerisme. 

In 2019 is voor het eerst een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om op objectieve wijze vast te stellen in welke mate de inwoners toerisme steunen en hoe zij de positieve en negatieve effecten van het toerisme ervaren. Afgelopen jaar werd dit opgevolgd met een tweede onderzoek. Hiervoor hebben 4.000 inwoners van zeven Zeeuwse gemeenten door middel van een (online) vragenlijst hun mening gegeven over het toerisme. Deze gegevens werden aangevuld met resultaten van een in 2021 op Schouwen-Duiveland uitgevoerde enquête (met nog eens 1.500 respondenten). 

Resultaten

Uit het onderzoek is gebleken dat zowel aan de kust als in het binnenland een meerderheid van de inwoners het toerisme steunt, maar dat deze steun niet overweldigend is. Aan de kust ervaren inwoners meer negatieve dan positieve effecten van het toerisme. Met name in deze gemeenten is men dan ook bang dat het door toerisme steeds drukker wordt en dat een toename van het aantal bezoekers voor wrijving zal zorgen. Bovendien is in elk van de drie gemeenten waarvoor we de vergelijking konden maken, het draagvlak voor toerisme ten opzichte van 2019 afgenomen. De overheden zijn bang dat deze trent zich voortzet als er geen actie wordt ondernomen. 

De onderzoeken uit 2019 en 2022 zijn te vinden op deze website. 

Door: Nationale Recreatiegids