Wereldwijde muziekindustrie ziet een groei van 9 procent

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De muziekindustrie is het afgelopen jaar over de hele wereld flink gegroeid. Dat blijkt uit een rapport van de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), de organisatie die de muziekindustrie wereldwijd vertegenwoordigt. Zij melden dat de omzet in de muziek met 9 procent is toegenomen tot 26,2 miljard dollar (24,3 miljard euro). Dit meldt Entertainment Business. 

Opvallend is dat de omzet overal ter wereld groeit, al heeft iedere regio zijn specifieke kenmerken. Zo is in Azië vooral het aandeel in verkoop van fysieke audiodragers nog erg groot. Het continent is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde verkoop van cd's en platen. In de rest van de wereld is het vooral de streaming die zorgt voor groei. Het aantal betaalde streamingsabonnementen steeg met 10,3 procent. Goed voor een omzet  van 12,7 miljard dollar (11,8 miljard euro). 

Nederlands aandeel

Het is voor het achtste jaar op rij dat de omzet in de muziekindustrie groeit. In Nederland nam deze toe met 11 procent tot 282 miljoen euro. Vrijwel 79 procent hiervan komt door streaming. Ten opzichte van de rest van de wereld bleef het Nederlandse aandeel in de muziekmarkt hetzelfde. 

Door: Nationale Recreatiegids