Frankrijk weer populairste vakantiebestemming Nederlanders

Frankrijk heeft zijn comeback gemaakt na de pandemie. Waar Nederland (een beetje uit noodzaak) tijdens de lockdowns het meest populaire vakantieland was, is deze plaats nu weer voor de Fransen. Het thuisland komt nu na Spanje op de derde plaats. Dit komt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, zo meldt Pretwerk. 

De Vakantiemonitor maakte aan de hand van zijn miljoenen bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews, 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse van het doen en laten van de Nederlandse vakantieganger. Hieruit blijkt dat de pre-corona tendensen weer aardig hersteld zijn. Net als voor de pandemie is Frankrijk weer het populairste vakantieland. De afgelopen maanden zochten bijna twee keer zoveel Nederlanders naar een vakantie in Frankrijk als naar een bestemming in eigen land. Spanje staat op een stevige tweede plek, nog voor Nederland, blijkt uit de zoekdata.

Vliegvakantie

Naast Frankrijk en Spanje zijn Griekenland, Italië en Turkije dit jaar populaire bestemmingen. Dat is terug te zien in het boekgedrag van vliegvakanties. Hier staat Spanje met een aandeel van 35,6% bovenaan, gevolgd door Griekenland (23,86%), Turkije (23,58%) en Egypte (9,97%). Vooral de Turkse Rivièra, de Griekse eilanden Kreta, Kos en Rhodos, het Spaanse Mallorca en de Canarische Eilanden en Hurghada zijn populair.

Prijskaartje

De gemiddelde reissom die vakantiegangers uitgeven is in vergelijking met vorig jaar fors gestegen. In de eerste maanden van 2022 betaalden Nederlanders gemiddeld 1949 euro voor hun reis. Dit jaar is dat 2179 euro. Geboekte vakanties in Spanje, Griekenland en Turkije liggen dicht bij dit gemiddelde. Egypte is wat duurder, maar dat komt omdat veel mensen daar een all-inclusive vakantie boeken.

In 2019, voor corona, lag de gemiddelde reissom nog op 1647 euro, dus zijn de reissommen in vier jaar tijd met ruim 32 procent gestegen. Volgens Zoover heeft dat onder meer te maken met de hogere brandstofprijzen, inflatie en andere crises na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Door: Nationale Recreatiegids