Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KLM kijkt ondanks verlies tevreden naar 2022 en wil komend jaar opschalen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
KLM kijkt ondanks verlies tevreden naar 2022 en wil komend jaar opschalen
Ondanks een minder slotkwartaal kijkt KLM-topvrouw Marjan Rintel tevreden terug op het afgelopen jaar. Daarin herstelde de luchtvaartmaatschappij, waarvan zij in juli de leiding in handen kreeg, zich razendsnel van de coronapandemie. De coronalening van de Nederlandse overheid werd afbetaald en nu kan KLM ook een leenmogelijkheid met staatsgarantie vervroegd opzeggen. Daarmee staat de onderneming weer helemaal op eigen benen. "We hebben een mooi positief resultaat neergezet in 2022 ondanks nog moeilijke omstandigheden", aldus Rintel.

Want de aanhoudende problemen op Schiphol zorgden ervoor dat KLM niet zoveel passagiers kon vervoeren als het bedrijf wel had gewild. "We hebben gezien dat mensen weer wilden reizen en wij willen onze klanten ook de service bieden die ze verdienen", zegt Rintel, die aangeeft dat KLM verder naar de toekomst wil kijken. "We gaan in april à mei verder opschalen."

Mogelijk struikelpunt daarbij is dat Schiphol het aantal vertrekkende reizigers toch weer wat wil beperken, deze keer omdat er niet genoeg bagageafhandelaars zijn. "Daarover zijn we nog in gesprek met Schiphol", legt Rintel uit. KLM geeft al langer aan zelf wel genoeg mensen te hebben voor het verwerken van alle bagage. Toch zou een eventuele reductie ook bij de nationale luchtvaartmaatschappij terechtkomen. "Maar we zijn nog in gesprek. Het is afwachten wat er precies uitkomt."

Ruimte

Air France-KLM, het moederbedrijf van KLM, wil dit jaar aan een capaciteit komen van 90 tot 95 procent van wat het voor corona was. Daar is ruimte voor want de vraag naar vliegreizen blijft onverminderd hoog, zegt Rintel. "We zien ook de zakelijke reiziger weer steeds meer terugkeren", vult financieel directeur Erik Swelheim aan.

De problemen op Schiphol, waardoor KLM minder passagiers kon vervoeren en vluchten kon uitvoeren, kostten het afgelopen kwartaal 170 miljoen euro aan gemiste inkomsten. In het derde kwartaal was dat al 175 miljoen euro. Daarnaast was KLM geld kwijt aan het compenseren van reizigers van wie de vlucht geannuleerd werd en aan het omboeken van reizigers naar andere vluchten, ook soms van concurrenten. Daarover heeft de luchtvaartmaatschappij afspraken gemaakt met Schiphol, zegt Swelheim. "Maar we hebben afgesproken daar geen verdere mededelingen over te doen."

Liever kijken hij en topvrouw Rintel dus vooruit. Dan kan KLM meer nieuwere vliegtuigen aankopen die stiller zijn en minder CO2 uitstoten. Maar ook zal er meer personeel moeten worden aangetrokken om het verdere herstel te ondersteunen. "We zijn daar op allerlei vlakken volop mee bezig", legt Rintel uit. "Het is een moeilijke arbeidsmarkt, maar we zien dat we gelukkig nog steeds een aantrekkelijke werkgever zijn."

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.