Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Recreatiebranche kan verhogingen minimumloon amper bijhouden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Recreatiebranche kan verhogingen minimumloon amper bijhouden
Het Wettelijk Minimum Loon is per 1 januari jl. met ruim 10% verhoogd en het kabinet heeft het voornemen het WML per 1 januari 2024 te baseren op het uurloon bij een 36-urige werkweek. Dat leidt tot een verhoging van ruim 5 % bij een werkweek van 38 uur en tot 11% bij een 40-urige werkweek. Voor veel bedrijven in de branche is dit een te hoge stijging in korte tijd. Hierom bood HISWA-RECRON afgelopen week een petitie aan bij de Eerste Kamer. Dit meldt de organisatie in een persbericht. 

Samen met een aantal andere brancheorganisaties heeft HISWA-RECRON in een petitie die op 7 februari is aangeboden aan Eerste Kamerleden laten weten dat deze verhogingen te snel achter elkaar komen. Een stijging van het Wettelijk Minimum Loon is op zijn plaats, maar tussen december 2022 en januari 2024 een verhoging met ruim 20 % procent – inclusief de 1 januari en 1 juli verhogingen - is te veel. In de petitie wordt gepleit voor een gefaseerde invoering die beter te verwerken is in de (meerjarige) bedrijfsvoering, zeker omdat onduidelijk blijft hoe het kabinet de alsmaar stijgende werkgeverslasten wil verlagen. De brancheorganisaties wijzen er daarnaast op  dat een minimumloonstijging doorwerkt in het volledige loongebouw. Voorkomen moet worden dat een loonstijging van de onderste schalen als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon het hele salarisgebouw omhoog drukt. In de Cao Recreatie, Cao Dagrecreatie en HISWA-cao driegt dit te gebeuren.  Voor het  goed functioneren van het beloningsbeleid is het belangrijk differentiatie in functies en ervaringsjaren te behouden. Het indikken van het loongebouw staat hier haaks op.

De petitie is aangeboden voordat de behandeling van het wetsvoorstel werd behandeld. Hij werd in ontvangst genomen door Mei-Li Vos, voorzitter van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en enkele andere commissieleden. De 2e Kamer heeft reeds ingestemd met het wetsvoorstel.

Door: Nationale Recreatiegids

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.