Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw NMO Luisteronderzoek: 8,1 miljoen radioluisteraars per dag in januari

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nieuw NMO Luisteronderzoek: 8,1 miljoen radioluisteraars per dag in januari
De 87 radiozenders die zijn meegenomen in het nieuwe NMO Luisteronderzoek hebben samen in de eerste drie weken van het jaar gemiddeld 8,1 miljoen luisteraars per dag bereikt. Dit blijkt uit resultaten die woensdag voor het eerst gepubliceerd zijn door de initiatiefnemers achter deze nieuwe meetmethode.

Met de oude methode werd radio luisterend Nederland geregistreerd via dagboekjes, die door een representatieve groep mensen werden ingevuld. Veelgehoorde bezwaren hierover waren dat de resultaten gebaseerd waren op de eerlijkheid en het geheugen van de luisteraar. Met de nieuwe methode wordt met name via een app op bijna 3000 telefoons geregistreerd naar welke zender wordt geluisterd.

Pioniers 

"We zijn wereldwijd de pioniers op dit gebied", zegt voorzitter van het Nationaal Luister Onderzoek Medy van der Laan hierover. "Tien jaar geleden hebben we al de intentie uitgesproken om deze revolutie in gang te zetten. Omdat de dagboekjes een beetje ouderwets waren, zeiden ze toen al."

Door de nieuwe methode zijn de metingen veel nauwkeuriger, omdat zenders achteraf per minuut kunnen zien wanneer luisteraars in- of uitschakelden. Deze ontwikkeling is door de partijen achter de grote zenders positief ontvangen.

Detail- en campagneniveau 

"Het NMO is een mooie nieuwe stap op het gebied van het meten van luistergedrag", zegt Robert Bernink, algemeen directeur van Qmusic. "Er is nu per week en meer op detail- en campagneniveau te zien waar de wensen van de luisteraar liggen."

"Dankzij de nieuwe meetmethode kunnen we nog preciezer meten waar en wanneer de consument naar een van onze zenders luistert", aldus een woordvoerder van Talpa Network, waar Radio 538, Veronica, Sky Radio en Radio 10 onder vallen. "Hierdoor creëren we een reëlere afspiegeling van het daadwerkelijke luistergedrag, waardoor we consumenten en adverteerders nog beter kunnen bedienen."

"Met ons brede audioaanbod willen we vanuit onze taakopdracht het Nederlandse publiek zo goed mogelijk bereiken", zei directeur audio bij de NPO Jurre Bosman eerder. "Het nieuwe Nationaal Luisteronderzoek geeft op eigentijdse en gedetailleerde wijze nog beter inzicht in hoe de NPO en de omroepen daarin slagen."

Door: ANP 

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.

15 november '23 ( 8:41)

Evenementenbedrijf krijgt ongelijk van rechter in zaak TicketSwap

De rechtbank Amsterdam heeft dinsdag de vorderingen van evenementenorganisatie Free Your Mind in de zaak tegen TicketSwap afgewezen. De evenementenorganisatie had een rechtszaak aangespannen tegen TicketSwap omdat het platform gebruikers van de dienst zou misleiden. TicketSwap is een platform waarop particulieren hun gekochte festival- en concertkaarten kunnen doorverkopen.

13 november '23 (14:19)

Natuurlijk Rotterdam organiseert natuurcafé over de natuur in de winter

Ben jij een natuurliefhebber en houd je van een gezellig avondje kletsen met medenatuurliefhebbers? Dan organiseert Natuurlijk Rotterdam het perfecte evenement! Op vrijdag 24 november kunnen geïnteresseerden namelijk naar Het Energiehuis aan de Heindijk 350 in Rotterdam. KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert daar een natuurcafé. Dat meldt de Havenloods.