Miljoenen voor digitalisering cultuursector

Voor digitalisering in de cultuursector komt dit jaar 6,8 miljoen euro ter beschikking via het publiek-private Cultuurloket DigitALL. Theaters, muziekpodia, musea, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten kunnen er een beroep op doen.

Afgelopen jaar werden via deze weg op beperktere schaal al cultuurinstellingen ondersteund met een bijdrage voor hun digitale projecten, maar volgens een woordvoerster is "de belangstelling voor onze donaties zo groot dat we ons hebben ingespannen om nieuwe financiers te vinden". Onder die groep is nu ook het cultuurministerie, dat met 2 miljoen over de brug komt en dat de komende twee jaar ook zal doen.

Toegankelijkheid vergroten

"Digitalisering biedt kansen voor de culturele sector. Het is een groot nieuw podium voor makers, waarop ze aan een breed publiek hun werk kunnen tonen. Maar dat niet alleen, ook nieuwe kunstvormen zijn mogelijk. En misschien nog wel het belangrijkste: het kan cultuur toegankelijker maken, drempels wegnemen, inspireren", motiveert staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.

Cultuurloket DigitALL is een publiek-private samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VriendenLoterij, Fonds 21, het VSBfonds, de VandenEnde Foundation, de gemeente Amsterdam, Stichting Zabawas, het Elise Mathilde Fonds en nu dus ook genoemd ministerie.

Pandemie

De digitalisering van de cultuursector kwam al aardig op gang tijdens de corona-epidemie, toen meerdere perioden geen bezoekers konden worden ontvangen. Daarop werden exposities en ook uitvoeringen via een beeldscherm thuis aangeboden.

Door: ANP