Veel veerboten in Gelderland dreigen te verdwijnen na stoppen steun Provincie

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

De Veerpontencoalitie stelt dat tienduizenden inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars geraakt worden door dit besluit van de Provincie Gelderland. Het gebied is enorm waterrijk, met enkele van Nederlands grootste rivieren die het gebied doorkruisen. Wandelaars en fietsers zijn daarom enorm afhankelijk van veerponten om van A naar B te geraken. De coalitie stelt daarnaast ook dat de veerboten essentieel zijn in het vergroenen en verduurzamen van het Nederlandse reisverkeer. Als ponten wegvallen, zal het aantrekkelijker worden om de auto te pakken om zo de extra kilometers die moeten worden omgereden te compenseren. 

Petitie

Volgens de organisaties wordt de gemiddelde reis door het verdwijnen van de pont 17 kilometer langer. Dit ontmoedigd inwoners en recreanten om de fiets te pakken of om te wandelen. De veren zijn daarom essentieel voor Gelderland. De Veerpontencoalitie is daarom een petitie gestart om dit duidelijk te maken aan de Provincie. Daarnaast wordt er opgeroepen om het belang van de veren duidelijk te maken via social media met de hashtag #ikveeropjou. De hoop is dat het bestuur hierdoor op andere gedachten wordt gebracht, en het Gelders Verenfonds in stand wordt gehouden.

Door: Nationale Recreatiegids