Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders boeken massaal vakantie in laatste weken van 2022, Spanje populair

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlanders boeken massaal vakantie in laatste weken van 2022, Spanje populair
Hoewel de gemiddelde reissom van vakanties sinds pre-coronajaar 2019 gemiddeld met 18,6 procent is gestegen, zijn Nederlanders in de laatste week van december en de eerste week van januari massaal hun vakantie gaan boeken. In die periode zijn 2,5 keer zoveel vakanties geboekt dan gemiddeld in het afgelopen jaar. Spanje is met een aandeel van 32,3% het populairst. Dit meldt Zoover. 

De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews en 15.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantiegangers. Met deze data ziet de site een duidelijke trend en toename van boekingen in de laatste weken van 2022 en de eerste van het nieuwe jaar. 

Zo is er een stijging van 249% ten opzichte van het gemiddelde aantal boekingen in de periode van 1 maart tot 26 december 2022. "Komend jaar wordt hopelijk het eerste echte vakantieseizoen na corona zonder reisrestricties. We merken dat mensen echt weer zin hebben in een vakantie. Ze hebben tijdens de feestdagen besproken waar ze heen willen en zijn massaal gaan boeken”, verklaart Sterre Hoek van Zoover de hausse.

Mei- en voorjaarsvakanties

De site ziet dat een derde van de mensen die nu boekten de meivakantie heeft geboekt, een op de vijf de zomervakantie en een op de zeven de voorjaarsvakantie. De komende weken, meestal rond en na de jaarlijkse Vakantiebeurs, van 12 tot 15 januari in de Jaarbeurs in Utrecht, zullen er meer zomervakanties geboekt gaan worden, verwacht Zoover.

Voor de meivakantie is traditioneel een all inclusive-reis naar Turkije het populairst. Gekeken naar alle boekingen staat Spanje met een aandeel van 32,3% bovenaan, gevolgd door Griekenland (23,5%), Turkije (22,2%) en Egypte (14,2%).

Zon en zee

Spanje is populair vanwege de 300 dagen zon en 5000 kilometer lange kustlijn die het land telt. Daarnaast is er veel cultuur en lekker eten en krijgt het hoge waarderingen. Gran Canaria en Mallorca staan in de top 10 van populairste regio’s waar vakantiegangers heen gaan.

Turkije is vooral populair bij gezinnen, vanwege de animatie en de all inclusive resorts, waardoor reizigers precies weten hoeveel ze kwijt zijn. Griekenland staat met Kreta, Kos en Rhodos in de top 10 van populairste regio’s. Volgens reizigers zijn de eilanden met hun heldere stranden, zee en oude steden nog betaalbaar. Egypte betekent voor reizigers vaak een actieve vakantie met snorkelen en duiken, al is het in de zomer net te warm.

Hogere uitgaven

De gemiddelde reissom die mensen uitgeven aan hun vakantie is de afgelopen drie jaar fors gestegen, van 1647,20 euro in 2019 naar 1954,18 euro in het huidige boekingsseizoen (+18,6 procent). Tussen 2021 en 2022 was die stijging 6,5 procent. Bij de top 4 aan meest geboekte bestemmingen steeg de gemiddelde prijs tussen 2019 en 2022 voor Spanje van 1543,30 naar 1796,08 euro, voor Griekenland van 1606,16 naar 1923,52 euro, voor Turkije van 1765,77 naar 2107,15 euro en voor Egypte van 1675,74 naar 1990,07 euro. Ook reizen naar de Verenigde Staten, Marokko en Curaçao stegen in prijs. "Maar sinds eind vorig jaar zijn de prijzen nauwelijks meer gestegen”, zegt Hoek.

Door: Nationale Recreatiegids

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.