Realisatie World Food Experience loopt weer vertraging op na uitspraak rechter

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het bestemmingsplan voor de World Food Center Experience (WFCE) in Ede is vorige week afgekeurd door de Raad van State. Meerdere milieuorganisaties hadden het plan aangevochten bij de rechter, en zijn nu in gelijk gesteld. Gevolg is dat de opening eind 2024 waarschijnlijk niet gehaald gaat worden. Dit meldt Pretwerk. 

De milieuorganisaties zijn al langere tijd bezig met het aanvechten van het geplande WFCE. Deze moet namelijk vlak bij Natura2000 gebied De Veluwe komen te liggen. De RvS heeft het bestemmingsplan afgekeurd omdat de plannen niet voldoen aan de voorwaarden van de Wet Natuurbescherming. De gemeente Ede pleitte bij de rechter dat een eerder bestemmingsplan voor bebouwing van de locatie met vooral woningen ook voldoende is om de experience te realiseren. Daar ging de rechter niet in mee.

Uitstel

Wat de gevolgen van de uitspraak precies zullen zijn, is volgens de WFCE zelf nog niet duidelijk. Volgens woordvoerder Frank de Bruijn van de experience betekent de uitspraak van de RvS in ieder geval uitstel van de geplande opening: “Er is op dit moment nog veel onduidelijk. Alle opties liggen nog open. Het is zelfs mogelijk dat dit hele initiatief, waaraan vele partijen jarenlang hebben gewerkt, niet door kan gaan. Maar wij hebben er nog vertrouwen in dat er alsnog een oplossing gevonden gaat worden.”

Door: Nationale Recreatiegids