Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bestuurders sportclubs bezorgd de winter in door oplopende kosten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
Bestuurders sportclubs bezorgd de winter in door oplopende kosten
Ruim een kwart van de amateursportclubs in Nederland overweegt komende winter de accommodatie deels of volledig te sluiten vanwege de hoge energiekosten. Dat blijkt uit een enquête die de stichting Register van Verenigingsbestuurders (RVVB) hield en waaraan bestuurders van ruim 1200 amateursportverenigingen meewerkten. De RVVB vond bij de PvdA een gewillig oor. Beide dringen aan op maatregelen zoals een noodfonds. Volgende week worden de voorstellen besproken tijdens het debat over de sportbegroting van het kabinet.

Van de ondervraagden maakt 88 procent zich zorgen over de stijgende kosten door de energiecrisis en inflatie en denkt 59 procent dat leden nu of in de toekomst het lidmaatschap niet meer kunnen betalen. De steun vanuit de overheid is slechts volgens 23 procent van de ondervraagden toereikend. 65 procent voelt zich niet voldoende gehoord en gesteund door de overheid.

Nu actie nodig

Minister Helder van Sport zegde eerder toe, naar aanleiding van een motie van PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, met de clubs op zoek te gaan naar een oplossing. Daar is echter vooralsnog niets van terechtgekomen, zegt Mohandis. "Dit kabinet laat sportclubs aan hun lot over, terwijl ze cruciaal zijn voor lokale gemeenschappen en de gezondheid van mensen. De winter staat voor de deur. Er is geen tijd meer, actie is nu nodig om sluitingen te voorkomen."

RVVB-bestuurder Daniel Klijn sluit zich daarbij aan. "Vrijwillige bestuurders zijn hardwerkende beschaafde, bescheiden mensen. Dit signaal moeten we heel serieus nemen. De betaalbaarheid van sport en de waardevolle Nederlandse sportinfrastructuur staan op het spel."

Veel clubs vrezen voor voortbestaan

In oktober meldde de KNVB al dat bijna 40 procent van de verenigingen in het Nederlandse amateurvoetbal vreest voor het voortbestaan als gevolg van de gestegen energieprijzen. Dat was op basis van een enquête waaraan door ruim 270 clubs was meegewerkt. De voetbalbond pleitte toen ook al voor het opzetten van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen.

Door: ANP

29 september '23 (10:15)

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

29 september '23 ( 9:10)

Reisorganisatie Vacansoleil heeft hoofd niet boven water kunnen houden

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (12:06)

Professionals doen inspiratie op tijdens Recreatie Vakbeurs in november

Van 14 tot en met 16 november komen 8.500 recreatieprofessionals bij elkaar voor de jaarlijkse vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. Dit meldt Recreatief Totaal. 

27 september '23 (11:29)

Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

26 september '23 (15:02)

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (14:59)

Ook ingebroken in auto van Barry Paf tijdens première Kane-docu

Ook in de auto van radio-dj Barry Paf is maandagavond tijdens de première van de documentaire over Kane ingebroken. Dat laat hij weten op Instagram. Eerder deelde Giel Beelen al dat zijn ruit diezelfde avond was ingeslagen en zijn spullen waren buitgemaakt.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.