Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sunweb draait recordjaar ondanks luchtvaartchaos in Europa

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Sunweb draait recordjaar ondanks luchtvaartchaos in Europa
Reisorganisatie Sunweb heeft een boekjaar met recordomzet en -winst gedraaid, ondanks de chaos in de Europese luchtvaart. Maar volgens topman Mattijs ten Brink had het jaar nog veel beter kunnen uitpakken als personeelsgebrek op Schiphol en stakingen niet voor zoveel annuleringen en afschrikwekkende rijen hadden gezorgd. Door die problemen heeft Sunweb namelijk ook "miljoenen" verloren.

In 2019, het laatste jaar voor corona, was Sunweb goed voor bijna 700 miljoen euro omzet. In het vorige maand afgesloten boekjaar ging de onderneming daar "aanzienlijk" overheen, aldus Ten Brink die nog geen precieze cijfers heeft. De Sunweb-baas spreekt van een "revival van de pakketreis".

Boeken via reisorganisatie 

Na de coronajaren, waarin reizen een stuk lastiger was, waren er dit jaar heel veel mensen met vakantieplannen. Van de lockdowns hebben mensen ook iets geleerd, geeft Ten Brink aan. Toen zijn ze er volgens hem achtergekomen dat het verstandig is als je een vakantie via een reisorganisatie boekt, met de nodige garanties. Wanneer een reisadvies opeens op oranje springt is er dan tenminste een aanspreekpunt waar je iets kunt wijzigen.

Moeilijkheden op Schiphol 

Die wendbaarheid was volgens Ten Brink ook belangrijk bij het trotseren van de moeilijkheden op Schiphol, waar vliegtuigmaatschappijen vanwege beperkingen veel vluchten moesten schrappen. "Sunweb heeft geen eigen hotels of vliegtuigen. Die flexibiliteit hielp in de zomer om bijna alle vakanties door te laten gaan, bijvoorbeeld door mensen vanaf andere luchthavens te laten vertrekken of de begin- en einddata van vakanties te veranderen."

Stakingen 

Ten Brink wijst erop dat bij de Scandinavische maatschappij SAS ook nog lang werd gestaakt midden in het hoogseizoen. Bij Brussels Airlines waren eveneens stakingen. Voor Sunweb was dit alles een dure aangelegenheid. Het bedrijf had overal bij veel hotels ingekocht en die kamers konden door alle vluchtbeperkingen soms niet worden bezet.

Overname Airtours 

Voor volgend jaar rekent Ten Brink op verdere groei. Sowieso denkt hij te kunnen profiteren van de overname van Airtours. Daardoor wordt het internationaal actieve Sunweb ook een grote speler op de Zweedse markt. Airtours was in 2019 goed voor meer dan 100.000 reizen, wat ongeveer 10 procent is van het jaartotaal van Sunweb dat ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert.

Prijzen van vakanties 

Daarnaast zullen de prijzen voor vakanties door de hoge inflatie ook toenemen. Ten Brink schat in dat je volgende zomer zomaar 10 procent duurder uit kan zijn dan dit jaar. Dat zal mensen niet afschrikken, denkt hij. Veel mensen hebben dat er volgens hem voor over om op vakantie te gaan.

Door: ANP 

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.