Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Einde aan extreme opmars van aanschaf caravans en campers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Einde aan extreme opmars van aanschaf caravans en campers
De extreme opmars van de aanschaf van campers en caravans is voorbij, na de opvallende piek in de eerste jaren van de coronapandemie. Maar ook in de eerste negen maanden van dit jaar waren de verkoopcijfers van met name caravans volgens BOVAG, Kampeer & Caravan Industrie (KCI) en RDC hoog, op het op één na hoogste niveau van de afgelopen elf jaar.

Kopers van nieuwe campers hebben last van leveringsproblemen door de wereldwijde chiptekorten, waardoor de verkopen daarvan tot en met september met bijna 30 procent daalden vergeleken met het voorgaande recordjaar. Gebruikte campers bleven daarentegen bij vakhandels ongeveer even gewild als vorig jaar, met ruim 13.000 verkochte tweedehands exemplaren.

Dankzij ook de aanhoudende interesse in caravans benadert het aantal caravans en campers in Nederland voor het eerst de 600.000. Het is een kwestie van maanden voordat dit aantal wordt bereikt. Van dit totaal zijn er ruim 170.000 campers, wat een verdubbeling is ten opzichte van tien jaar geleden.

Nieuw en gebruikt

Nieuwe caravans kregen in de eerste negen maanden van dit jaar 10 procent minder vaak een nieuwe eigenaar dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl de vakhandel ruim 5 procent minder gebruikte caravans verkocht. "Het totale park van geregistreerde caravans in Nederland daalde jarenlang, maar sinds afgelopen jaar stijgt de caravanpopulatie weer, tot bijna 418.000 stuks op 1 oktober 2022", staat in een toelichting op de cijfers.

"Sinds de uitbraak van de pandemie zien we een grote interesse in kampeervakanties. Vliegreizen waren lange tijd maar beperkt mogelijk en vakantiegangers waren - en zijn nog steeds - op zoek naar manieren om in een eigen ‘bubbel’ op reis te kunnen", stelt voorzitter Rolf Reinders van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven.

Door: ANP

27 februari '24 (10:33)

Jaarbeurs Utrecht staakt tijdelijk opvang Oekraïners

De opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs is tijdelijk gesloten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. "De locatie is overvol, wat bijvoorbeeld leidt tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy", aldus de veiligheidsregio.

23 februari '24 (10:50)

Ondernemers opgelet: tweede editie kennisevenement Embrace in maart

Op 19 maart is het tijd voor de tweede editie van het kennisevenement Embrace. Booking Expert organiseert dit event voor professionals uit de recreatiesector. Tijdens het evenement zijn diverse lezingen en kennissessies met onder andere Richard van Hooijdonk, Iris Stolwijk en Richard Ottens. Het evenement vindt plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Ondernemers uit de recreatiesector kunnen zich gratis aanmelden, meldt Recreatief Totaal.

22 februari '24 ( 8:35)

NS kampte woensdag met grote storing in reisinformatie systeem

De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

16 februari '24 ( 9:41)

HISWA-RECRON en vakbonden bereiken akkoord Cao Recreatie

FNV Recreatie, CNV Vakmensen en HISWA-RECRON zijn eruit. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het nieuwe tweejarige cao. Op 1 januari 2024 gaat deze in en de cao loopt tot en met 31 december 2025. HISWA-RECRON meldt dat de werkgevers blij zijn dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt.

15 februari '24 (11:10)

Luxe hotel en vakantiepark bij recreatiegebied Nijstad? Gemeente buigt zich over plannen

Recreatiegebied Nijstad in Hogeveen krijgt er misschien een luxe hotel en vakantiepark bij. De gemeente heeft de plannen hiervoor openbaar gemaakt. Omwonenden hebben hun zorgen inmiddels geuit over de verwachte extra verkeersdrukte rondom het gebied. De initiatiefnemers van het hotel en vakantiepark zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente Hoogeveen moet nog toestemming geven voor de plannen. Dit meldt RTV Drenthe.

15 februari '24 (10:20)

Op pad met een nieuw gekochte Babboe bakfiets niet meer mogelijk

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft honderden meldingen gekregen dat frames waren gebroken tijdens het fietsen. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan en geen maatregelen hebben genomen.

14 februari '24 (14:18)

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

14 februari '24 ( 9:06)

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

13 februari '24 ( 9:35)

Economische groei en reislust positief voor TUI

Reisconcern TUI heeft vooralsnog weinig last van de hoge inflatie en afkoelende economie. De vraag naar vakanties bij het van oorsprong Duitse bedrijf blijft groeien. Per boeking besteedden klanten in het afgelopen kwartaal ook meer aan bijvoorbeeld hun wintersportvakantie.

12 februari '24 (14:42)

Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche lijkt iets in gang te hebben gezet. Dat zegt Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!, tegen het ANP. Zo worden nu meer gesprekken gevoerd over sociale veiligheid en is er veel interesse in het promotiemateriaal en de workshops van de werkgroep voor het bevorderen van sociale veiligheid. De voorzitter benadrukt "niet honderd procent" zicht te hebben op wat er gebeurt binnen organisaties in de branche.