De E-bike maakt snelle opmars

In een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) over de aanschaf en het gebruik van de e-fiets is bekend geworden dat tussen 2019 en 2024 het aantal elektrische kilometers zal toenemen met 46 tot 69 procent. Het totale gebruik van de elektrische fiets zal toenemen met 6 tot 8 procent. Dit meldt Stadszaken. 

De afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat de e-bike allang niet meer enkel voor de ouderen van dagen is. Een steeds groter wordend deel van de bevolking maakt zijn fietstocht tegenwordig op een elektrisch aangedreven fiets. Vorig jaar waren 52 procent van nieuw verkochte fietsen elektrisch. Ruim een op de vijf Nederlanders is van plan binnen vijf jaar een e-bike aan te schaffen. Zo’n 17 procent verwacht dit over meer dan vijf jaar te doen.

Hoge prijs

Een van de weinige obstakels voor het aanschaffen van een e-bike is de hoge prijs van de vervoersmiddelen. Om Nederlanders over te halen is volgens het KiM een forse subsidie nodig.Overheden kunnen ook inzetten op betere voorzieningen voor de elektrische fiets, zoals genoeg stallingsruimte met oplaadmogelijkheden. Werkgevers kunnen onder meer een omkleedruimte inrichten. 

Door: Nationale Recreatiegids