Brabantse souvenirwinkels draaien op volle toeren

Veel souvenirwinkels in Noord-Brabant vinden weer hun draai. Het herkenbare rood-witte schaakpatroon van de zuidelijke provincie is te vinden op allerlei artikelen. Van de grootste steden tot de kleinste dorpjes gaan sneeuwbollen en koelkastmageneten na twee jaar pandemie weer als warme broodjes. Dit meldt Omroep Brabant.

 

 

Kleine en grote plekken

Zo heeft het bescheiden plaatsje Roosendaal erg eigenzinnige merchandise. Flessenopeners en mokken van het stadsaangezicht worden veel verkocht op het lokale VVV-kantoor. Omzetcijfers van Visit Roosendaal indiceren een sterke stijging van het aantal souvenirs. Hoofdstad Den Bosch is ook druk bezig met de verkoop van vingerhoedjes, tegeltjes en koekblikken.

Lokale producten met internationale aantrekkingskracht

Sommige souvenirs worden lokaal vervaardigd door kleine ondernemers. Denk aan kleine flesjes likeur of doosjes met streekproducten. Lokale en provinciale aandenkens doen het goed onder de terugkerende toeristen. Vooral dagjesmensen uit d rest van Nederland zijn grote afnemers. Maar ook Spanjaarden, Japanners en Amerikanen kopen maar al te graag een Brabants magneetje in de stijl van bijvoorbeeld Vincent van Gogh. De wereldbefaamde schilder werd geboren in het plaatsje Zundert.  

Door: Nationale Recreatiegids