Natuurorganisaties bieden toekomstperspectief voor agrarische ondernemers

Deze week stuurden natuur- en milieuorganisaties een brief naar Minister Staghouwer met daarin aanbevelingen voor duurzame landbouw. Boeren hebben volgens de opstellers meer recht op duidelijkheid rondom de vergroening van de landbouw. Dit meldt Natuurmonumenten. 

De brief pleit voor een totaaloplossing op het gebied van natuur, klimaat en waterproblemen. Op het moment worden deze kwesties nog los van elkaar aangepakt, wat de effectiviteit drastisch vermindert. Het stikstoffonds van 24 miljard moet hierbij helpen maar het geld moet gerichter worden besteed.

Eerlijke doelstellingen 

De minister dient boeren eerlijke en duidelijke doelstellingen voorhouden. Een zogenaamde ‘afbouwpad’ voor het gebruik van schadelijke stoffen zou hierbij kunnen helpen. Boeren dienen te weten hoeveel kunstmest, bestrijdingsmiddelen of geïmporteerd veevoer ze maximaal mogen gebruiken voor gebalanceerde landbouw. Ook dienen ze volgens de brief ondersteuning te krijgen vanuit de overheid door het aanbieden van kennisavonden.

In september reageert de minister op de brandbrief. De natuurorganisaties hopen dat hij met concrete voorstellen komt om de problemen in de landbouw daadkrachtig aan te pakken.

Door: Nationale Recreatiegids