KHN-directeur pleit voor ministerie van Horeca & Toerisme

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In Nederland zijn er meer dan genoeg toeristische attracties of recreatiemogelijkheden. Toch blijven toeristen uit het buitenland weg. Directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Dirk Beljaarts pleit voor het op de kaart zetten van Nederland. Dit meldt De Ondernemer. 

Grote sector

Toerisme is een reusachtige sector in Nederland. Het gaat om meer dan 800.000 banen en 91,2 miljard euro aan omzet. De sector is tevens gelieerd aan veel andere sectoren zoals de cultuursector en de horecasector. De gehalveerde omzetten sinds de coronapandemie zijn nog steeds niet terugverdiend. Dit wordt deels veroorzaakt door het wegblijven van buitenlanders.

Roger Federer

Volgens Beljaarts moet Nederland inzetten op het terughalen van zakelijke toeristen met een grote bestedingsruimte. Door meer geld vanuit het kabinet zou Nederland internationaal moeten worden aangeprezen als vakantie- of zakenbestemming. Hij vergelijkt een campagnespot van Zwitserland met Roger Federer en Robert de Niro.

Ambitie 

Beljaarts vindt dat het Nederlandse ambitieniveau omhoog moet. Hij stelt dat een vergelijkbare investering zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Ook liggen er volgens hem kansen bij regionale marketing. Het KHN pleit zelfs voor een apart ministerie van Horeca & Toerisme. Binnen het ministerie van Economische Zaken & Klimaat is er volgens Beljaarts weinig aandacht voor de toerismebranche.

Door: Nationale Recreatiegids