Aantal laadpunten voor elektrische auto’s gestegen met 30 procent in 2021

Uit een onderzoek van ANP/LocalFocus is gebleken dat Nederland aan het einde van 2021 ruim 85.000 laadpunten had. In bijna alle gemeenten was een duidelijke stijging van het aantal laadpalen waarneembaar. Dit meldt Stadszaken. 

100.000 laadpalen 

De toename was afgelopen jaar fors, van ongeveer 65.000 naar meer dan 85.000. Eind maart 2022 steeg het totale aantal naar bijna 100.000 laadpalen. Vooral in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn per stad meer dan 3000 laadpalen te vinden. De grootste stijgers zijn de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland en de Drentse gemeente Aa en Hunze.

EU 

De ontwikkelingen lijken in lijn met de klimaatplannen vanuit de Europese Unie. Milieuorganisaties zijn echter kritisch op de manier waarop de overheid deze transitie presenteert. Volgens de overheid kan Nederland de doelstellingen halen als er maar genoeg laadpunten komen.

Kritiek 

De organisaties benadrukken echter dat het vooral de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s is die het obstakel vormen voor het halen van de klimaatdoelstellingen. De subsidiepot van 71 miljoen euro die de overheid beschikbaar stelde voor de aanschaf van elektrisch auto’s is al helemaal leeg. Pas in 2023 volgt er een nieuwe subsidieronde.

Door: Nationale Recreatiegids