Mixed-use gebouwen; Wonen, werken, recreatie in één

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Steeds vaker zoeken projectontwikkelaars nieuwe manieren om woon- en leefruimte te combineren. Horeca, kleinhandel en werkvoorzieningen concentreren zich meer en meer nabij woningen. Deze trend heeft het zogeheten ‘mixed-use’ gebouw geschapen. In zo’n gebouw komen alle faciliteiten samen. Dit meldt Stadszaken. 

De toekomst

Volgens sommige trendwatchers lijken multifunctionele gebouwen de toekomst. Ontspanning, werken en wonen in één. De vaak hoge gebouwen in de duurste gedeeltes van de stad worden op deze manier een soort stadjes op zichzelf. Vanuit de overheid, beleggers en kapitaalkrachtige gebruikers bestaat er een grote vraag naar dit soort panden.

Architectuur 

Een voorbeeld hiervan is het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost. Dit complex zal naar verwachting worden samengesteld uit 265 woningen, zo’n 20 kantoorruimtes, vele horecazaken en groene parken. Omdat het een hele klus is om zoveel faciliteiten onder één kap te brengen zullen de projecten naar verwachting een uitmuntend staaltje architectuur worden.

USA 

Het mixed-usegebouw is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Hier zijn complexen te vinden met woningen, musea, zwembaden, kantoren, een bioscoop, een bowlingbaan, een schaatsbaan, restaurants en cafés. Bewoners hoeven op deze manier niet eens naar een stadscentrum voor diensten.

Door: Nationale Recreatiegids