Bedrijfsgebouwen moeten vanaf 2025 verplicht zonnepanelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Met ingang van 2025 hoopt het kabinet bedrijven te kunnen verplichten om zonnepanelen te installeren. Ondernemingen met grote daken van meer dan 250 vierkante meter dienen hun energievoorziening milieuvriendelijker in te richten. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten maakte dit afgelopen vrijdag bekend aan de Tweede Kamer. Dit meldt Stadszaken.  

Transitie 

De grootschalige plaatsing van zonnepanalen is volgens Jetten een cruciale stap richting de klimaattransitie. Deze transitie is sinds 2022 nog belangrijker geworden om de afhankelijkheid van Russische energiebronnen te verminderen. Verder zijn zonnepanalen een kosteneffectieve maatregel om CO2 te reduceren en energiekosten te drukken.

Subsidie 

Ook kunnen bestaande gebouwen al vanaf 2024 richtlijnen vanuit de gemeente krijgen om daken vol te leggen met zonnepanelen. Het kabinet onderzoekt tevens de mogelijkheid om ongeschikte daken om te bouwen voor zonnepanelen. Hiervoor wordt gesproken over een subsidieregeling voor bedrijven die hun daken moeten aanpassen.

Leveringsproblemen 

In de plannen wordt kort verwezen naar het oplopende chiptekort in de branche. Er komen steeds vaker geluiden over schaarste op de markt voor zonnepanelen. Daarnaast heerst er ook in deze sector een groot personeelstekort. Het is afwachten of de sector kan voldoen aan de vraag die wordt gestuwd door de kabinetsplannen.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Stadszaken