Combinatie factoren 2022 leidt tot faillissementen in de toerismebranche

Economen voorspellen dat sectoren die het moeten hebben van recreatie flinke financiële tegenslagen staan te wachten. Dit is te wijden aan de samenkomst van wegvallende coronasteun, duurdere grondstofprijzen en een slinkende beurs van de consument. Dit meldt de NOS.  

Coronasteun 

Het aantal faillissementen is aan het stijgen. Dankzij het wegvallen van de coronasteunmaatregelingen zien economen dat steeds meer kleine ondernemers wegvallen. Dit is vooral problematisch voor bedrijven in de horeca-, toerisme- en entertainmentsector.

Vrijetijd

Deze bedrijven zijn afhankelijk van een consument die een extraatje over heeft voor vrijetijdsactiviteiten. Het wegblijven van deze consumenten tijdens de coronacrisis was een aanleiding voor de slechte financiële resultaten. De lockdowns en maatregelen gaven een negatieve impuls aan de bereidheid om ergens heen te gaan.

Inflatie 

Dankzij de stijgende inflatie zien ook veel mensen hun beurs krimpen. Ze zijn voorzichtiger met uitgaven waardoor de klandizie nog meer tegenvalt in 2022. Verder leidt de inflatie ook tot hogere kosten voor de ondernemers zelf. Hoewel alle sectoren geraakt worden door deze ontwikkelingen zien vooral bedrijven die afhankelijk zijn van actieve bezoekers de komende periode met lede ogen aan.

Door: Nationale Recreatiegids