Klanten blijven weg uit winkelstraten door online shoppen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Ondanks de afgebouwde coronamaatregelen zien winkels nog steeds 25 procent minder klanten in winkelstraten. Winkeliers en retailers wijden het uitblijven van volle winkelstraten aan de populariteit van online winkelen. Dit meldt BNR.  

Grote groepen vermijden 

Volgens enkele experts uit de branche kunnen de legere winkelstraten verklaard worden door de angst voor groepen. Mensen vermijden soms nog steeds grote groepen. Het lijkt er op dat de functie van fysieke winkels verandert. Waarbij dit vroeger de centrale plek was om waren te kopen krijgen winkels steeds meer een vergelijkende adviesfunctie. Winkels worden vooral geraadpleegd voor mensen die eerst iets willen passen of hulp van verkoopmedewerkers nodig hebben.

Toeristische steden 

Steden zoals Amsterdam lijden daarnaast ook schade door het wegblijven van koopkrachtige toeristen. Vooral in toeristische steden werd een groot deel van het geld in de retailbranche verdiend aan bezoekers die gemakkelijk heen en weer reisden met het vliegtuig. Ook de absentie van internationale congressen draagt bij aan de teruglopende bezoekersaantallen.

Er ontstaat op deze wijze een verschil tussen steden die afhankelijk zijn van toerisme en steden die het moeten hebben van de regionale klandizie. Het is in ieder geval duidelijk dat de aantallen van 2019 nog lang niet zijn geëvenaard.

Door: Nationale Recreatiegids