Streekproducten zullen de norm worden bij horeca en evenementen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Achttien gemeentes in Overijssel hebben de overeenkomst ‘Eten uit de Regio’ ondertekend. Sinds 4 april promoten zij de consumptie van regionale producten. De gemeentes hebben concrete afspraken gemaakt die de lokale economie moeten stimuleren. Dit meldt de provincie Overijssel. 

Welkomstgeschenk 

Als voorproefje hebben alle aangesloten gemeentes een mand met streekproducten ontvangen. Vanaf nu zullen ze al hun welkomstgeschenken samenstellen met regionale producten. Volgens de betrokken bewindslieden geeft de overeenkomst een prikkel aan lokaal geproduceerd voedsel. Gemeentes zijn de uitgekozen plek om kennis te maken met het brede aanbod waarmee veel mensen nog onbekend zijn. Zij stellen zich op als de sleutel tussen de Overijsselse producent en consument.

Kringloop 

Volgens de gemeentes heeft het koopgedrag van burgers invloed op de directe leefomgeving. Dit initiatief moet er voor zorgen dat geld blijft circuleren binnen de Provincie. Dit biedt agrariërs en andere voedselproducten de mogelijkheid om over te stappen naar kringlooplandbouw.

Brede afzetmarkt 

De welkomstgeschenken zijn een start maar de provincie Overijssel heeft grotere ambities. Het doel is om de afzetmarkt voor regionaal voedsel uit te breiden naar horeca, vakantieparken, hotels, evenementen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en recreatieclubs. De gemeentes en Provincie zetten de deur open voor elke branche die interesse toont voor de consumptie van regionale producenten. In de toekomst zullen deze producten het assortiment gaan bepalen.

Door: Nationale Recreatiegids