Leiden en Katwijk geven ondernemers meer ruimte

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De gemeenten Katwijk en Leiden gaan onderzoeken of het Florapark West uitgebreid kan worden voor meer bedrijven. In een bestuursovereenkomst hebben de twee gemeenten hun onderzoek bekrachtigd. Dit meldt de gemeente Katwijk. 

Om de werkgelegenheid op peil te houden heeft het Rijk besloten dat er voldoende ruimte moet blijven voor een mogelijke uitbreiding van het bedrijfterrein. Door de toenemende vraag naar meer woonruimte moeten gemeentes de grond die ze aan woningen kwijtraken compenseren met extra ruimte voor bedrijven.

Grensoverstijgend  

In de gemeente Leiden is de ruimte echter beperkt. Daarom hebben de gemeentes afspraken gemaakt over een gezamelijke gebiedsuitbreiding. Katwijk wilde graag meewerken met het plan. Met het huidige voorstel zal een gedeelte van de gemeente Leiden uitbreiden over de grenzen van de gemeente Katwijk. Dit komt in totaal neer op zo’n 5,2 hectare.

Complexe vraagstukken 

Al in 2020 hebben de gemeenten samengewerkt om een ‘quick scan’ uit te voeren om de mogelijkheden voor gebiedsuitbreiding te verkennen. De onderzoeken die nu lopen gaan over verschillende vraagstukken zoals stikstof, mobiliteit, verwerving van grond en archeologie. Door gezamenlijk te handelen kunnen de twee gemeentes de kosten van de uitbreidingen delen en elkaar aanvullen bij de vraag naar bedrijven. Tevens moeten omwonenden betrokken worden in de voorgestelde gebiedsuitbreiding.

Door: Nationale Recreatiegids