Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rotterdam The Hague Airport begint met duurzamere manier van vliegen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Rotterdam The Hague Airport (RTHA) slaat met pionier van duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG en het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE de handen ineen om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. Met het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’ op de website van Rotterdam The Hague Airport kunnen klimaatbewuste reizigers zelf de CO2-uitstoot van hun vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof. Zo wordt vliegen duurzamer. Rotterdam The Hague Airport is de eerste luchthaven in Nederland die de tool ‘Fly on SAF’ aanbiedt. Dit meldt Rotterdam The Hague Airport.

De vliegreis verduurzamen werkt eenvoudig in een paar stappen. Reizigers vullen met de online tool hun vlieggegevens in en het systeem berekent vervolgens de CO2-uitstoot van de vliegreis uit. Reizigers geven vervolgens aan of de CO2-uitstoot deels of volledig verminderd wordt door de inzet van duurzame luchtvaartbrandstof, ook wel Sustainable Aviation Fuel of SAF genoemd. Betaling kan als laatste stap via de creditcard.

Groene stroom 

Fly on SAF met SkyNRG, CHOOOSE en Rotterdam The Hague Airport werkt volgens het “Book & Claim” principe en is te vergelijken met het gebruik van groene stroom. Kiezen consumenten voor groene stroom, dan betekent dat niet dat er daadwerkelijk groene stroom door het stopcontact thuis komt. De energieleverancier voegt – namens de gebruiker - groene stroom toe aan het gehele netwerk. Bij SAF werkt dat net zo. Er zit niet per se duurzame luchtvaartbrandstof in het vliegtuig waarin de reiziger zit die zijn of haar reis heeft verduurzaamd.

Verduurzamen gehele luchtvaart 

Logistiek is het slimmer om vliegtuigen in de buurt van een SAF-fabriek te tanken met duurzame luchtvaartbrandstof, om zo te voorkomen dat SAF over de hele wereld getransporteerd moet worden. Met onnodige CO2-uitstoot tot gevolg. Door voor SAF te kiezen dragen reizigers bij aan het verduurzamen van de gehele luchtvaart. Ook in de regio Rotterdam ontwikkelt SkyNRG een SAF-fabriek.

Volgens adviseur Strategie en Duurzaamheid van Rotterdam The Hague Airport Michelle Samson, stimuleert de regionale luchthaven de ontwikkeling van SAF maar wat graag. Vanaf vandaag is ook de online SAF-tool beschikbaar op de site van de luchthaven. “Voor ons is verduurzaming van de luchtvaart van groot belang. En binnen onze visie past de oplossing naadloos bij de wens om tot de meest duurzame luchthavens in de wereld te behoren. Als sector zijn we in transitie om CO2-emissies te reduceren en SAF is hierin de meest effectieve maatregel op korte termijn. SAF speelt dus een cruciale rol in de transitie naar duurzame luchtvaart.”

Volgens Samson is de markt van duurzame luchtvaartbrandstoffen nu nog niet groot genoeg om overal ter wereld fossiele brandstoffen te vervangen met een duurzamer alternatief. “Daarom willen we als luchthaven graag meewerken om deze markt te ontwikkelen. We willen duurzame luchtvaartbrandstof op grotere schaal mogelijk maken. Hierdoor kunnen meer reizigers in de toekomst hun CO2 voetafdruk verlagen". Tegelijkertijd wordt de markt voor SAF versterkt. Dat is een goed begin voor een duurzamere toekomst.”

Europese luchthavens 

Rotterdam The Hague Airport is in Nederland de eerste luchthaven die met Fly On SAF en deze tool werkt. Op dit moment zijn er twee andere Europese luchthavens hiermee actief, dat zijn Heathrow Airport in London en Stuttgart Airport in Stuttgart.

Door: Nationale Recreaetiegids
Beeld: Rotterdam The Hague Airport

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen.