Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Evenementenbranche rekent op volledige heropening 11 maart

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De evenementenbranche wil zonder beperkende maatregelen open op 11 maart. "Gezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon", laat de Alliantie van Evenementenbouwers woensdag weten. De branche wil dat de overheid bij het weegmoment op 15 februari besluit om de eerste stappen te nemen, zodat de hele sector op 11 maart op volledige capaciteit open kan.

"Dit moet gewoon en gaat gewoon gebeuren", zegt Ruben Brouwer, directeur van evenementenorganisator MOJO, tegen het ANP. Ook MOJO maakt onderdeel uit van de Alliantie. Indien de overheid niet met het plan instemt, zullen acties volgen, meldt Brouwer. Daarbij kun je volgens hem denken aan grote demonstraties en optochten. "We hebben vorig jaar gezien dat veel mensen op Unmute Us afkwamen", een protestactie van de evenementenbrache die landelijk tienduizenden demonstranten aantrok.

Met deze oproep wil de Alliantie, die allerlei organisaties in de sector vertegenwoordigt in gesprekken met de overheid, een duidelijk signaal afgeven. Want volgens hen is de evenementenbranche "twee jaar lang in gesprek geweest met de overheid" en heeft de sector "meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek." Maar, stellen zij, "desondanks heeft de branche zodanige beperkingen opgelegd gekregen dat grootschaliger evenementen niet mogelijk zijn." Evenementen mogen nu tot 1250 bezoekers ontvangen. Daarbij is onder meer een vaste zitplaats verplicht. Daardoor worden veel evenementen momenteel afgelast of uitgesteld.

Hoogste tijd 

Een nog langere sluiting is "onhoudbaar", stelt Brouwer. Zowel voor de medewerkers in de sector, die met de evenementen hun brood verdienen, als voor de maatschappij, die "behoefte heeft om weer naar dingen toe te kunnen." Daarbij is de heropening "gezien de ontwikkelingen" van het coronavirus weer mogelijk, vindt de directeur. "De druk op de zorg is afgenomen." En volgens hem is een evenement bezoeken veilig, want "dat hebben de Fieldlabevenementen laten zien".

Begin maart 2020 werden de eerste evenementen afgelast, waaronder het laatste gedeelte van de Holland Zingt Hazes-concertreeks. Daarom wil de sector nu op 11 maart, de dag waarop Holland Zingt Hazes weer gepland staat in de Ziggo Dome, open. "Laat dan de deuren weer opengaan en haal de hele sector van het slot", meldt de Alliantie. "De evenementenbranche is er klaar voor. Het is de hoogste tijd."

Door: ANP 

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen.