Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca: uitbreiding steun positief, maar nog lang niet voldoende

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers zijn in doorsnee blij met de extra steunmaatregelen van het kabinet om ze door de nieuwe lockdown te loodsen. Maar de verruiming van de loonsubsidie voor personeel (NOW) en de soepelere voorwaarden met de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL) is volgens de sector lang niet genoeg om ondernemers echt uit de brand te helpen.

Het kabinet besloot dinsdag het steunpakket voor ondernemers die geraakt worden door de lockdown uit te breiden. Ondernemers kunnen al TVL aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van 30 procent. Verder wordt de NOW-regeling verruimd.

Boostercampagne

De Amsterdamse horecaondernemer Riad Farhat, die meerdere zaken bezit, zegt in eerste instantie blij te zijn met alle steun vanuit de overheid. Maar hij vindt vooral dat de overheid met de lockdown tijd koopt omdat ze de boostercampagne te laat hebben opgestart. "Daar hadden ze in oktober al mee moeten beginnen." Door deze fout van de overheid moet de horeca nu bloeden. "Als je een fout maakt, dan moet je dat oplossen", vindt hij. Volgens hem zouden ondernemers ook voor de aangelegde voorraden moeten worden gecompenseerd.

Voorraden

Die mening deelt horecaondernemer Laurens Meyer, die verspreid over het land meerdere horecazaken heeft. Meyer noemt het "bizar" dat de politiek de vergoeding voor aangelegde voorraden wegwuift. "Alle koelingen liggen vol. Dat mag je dan allemaal weggooien en ook weer uit eigen zak betalen", zegt hij. Hij wijst erop dat de horecaondernemers zelf met de regeling niet geholpen zijn, aangezien het vergoedingen zijn voor kosten die worden gemaakt. "Over ondernemersinkomsten wordt niet gepraat", verduidelijkt hij.

Het steekt Meyer ook dat grotere horecabedrijven zoals de zijne helemaal geen onkostenvergoeding krijgen. "Ben je groter, dan zoek je het maar uit", aldus de lezing van het kabinet volgens Meyer. Volgens de horecabaas steken steeds meer ondernemers zich in de schulden. Bijkomend probleem is dat het steeds moeilijker wordt om personeel gemotiveerd te houden. Daarbij kampt de sector al met structurele personeelstekorten.

Niet voldoende

Meyer en Farhat nemen het ook op voor ondernemers die voor steun niet in aanmerkingen komen, bijvoorbeeld omdat ze nog maar net open zijn. Daar is volgens de ondernemers ook te weinig aandacht voor.

Koninklijke Horeca Nederland zegt dat de uitbreiding van de steunpakketten wel een verbetering is, maar wat de brancheclub betreft nog lang niet voldoende. "Het is uitermate zuur dat er nu volgens de laatste berichtgeving geen steun komt voor ondernemers die met enorme voorraden zitten", aldus een woordvoerder. "We hopen dat de Tweede Kamer het kabinet hierin wil corrigeren en blijven inzetten op een gepaste regeling."

Door: ANP

23 april '24 (13:56)

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.