Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca hield al rekening met verlenging avondlockdown

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dat het kabinet de 'avondlockdown' wil verlengen tot na de jaarwisseling, komt niet als een verrassing voor een aantal grote horeca-ondernemers. "Sinds de vorige persconferentie hielden we al rekening met dit scenario. Het is heel spijtig dat we met de kerstdagen gesloten zijn, maar het komt helaas niet onverwacht", zegt de Rotterdamse horecabaas Herman Hell, die meerdere zaken heeft in de havenstad.

Vermoedelijk blijven de regels, waardoor de meeste zaken sinds eind november vanaf 17.00 uur 's avonds dicht zijn, tot in het nieuwe jaar in stand. Dat betekent dat ze ook tijdens de feestdagen gelden. "Deze verlenging doet pijn, maar dat doet het al twee jaar", zegt Hell. De horecabaas hoopt dat het kabinet een manier vindt om ervoor te zorgen dat dit de laatste periode met maatregelen zal zijn. "Wat die manier is, dat is aan de politiek. Als we volgend jaar maar niet weer hetzelfde moeten meemaken."

Bij Laurens Meyer, eigenaar van circa vijftig horecazaken verspreid over het land, waaronder De Drie Gezusters in Groningen, klinkt hetzelfde geluid. "Voor mij is dit geen nieuws. Wij denken dat dit nog wel tot na carnaval volgend jaar gaat duren", aldus Meyer. De horeca-ondernemer noemt de maatregelen "catastrofaal". "Het is erg moeilijk vol te houden, de schuldenberg groeit en groeit."

Symboolpolitiek

Ook Won Yip, Amsterdamse horecamagnaat met meerdere cafés in de hoofdstad, verwachtte dat de maatregelen verlengd zouden worden. Hij spreekt van "wanbeleid" en "symboolpolitiek". "Ze zouden op zijn minst de horeca wat extra uurtjes kunnen geven met kerst. Want ze denken toch niet echt dat er maximaal vier mensen thuis zitten?" Volgens Yip zijn de maatregelen desastreus voor de horeca. "De decembermaand is traditiegetrouw een goede maand voor de omzet, en die gaat weer verloren."

Tijdens de laatste persconferentie werd bekend dat het kabinet weer meer steun gaat geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. Riad Farhat, van horecagroep de Drie Wijzen uit Oost, eigenaren van meer dan twintig zaken in Amsterdam, vindt het vooral belangrijk dat die steun opnieuw verlengd wordt. "Zolang dat gebeurt, heb ik er niet zoveel over te zeggen", aldus Farhat.

Grote financiële problemen

Koninklijke Horeca Nederland wil pas na de coronapersconferentie dinsdagavond op de nieuwe maatregelen ingaan. Twee weken geleden liet de horecakoepel weten dat de zorgen binnen de branche groot zijn. "De meeste horecaondernemers verkeren in grote financiële problemen; de eigen reserves zijn op, er is te weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen."

Door: ANP

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen.