Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANVR: óf financiële steun voor reissector, óf reisadvisering aanpassen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Reiskoepel ANVR wil duidelijkheid van het kabinet: óf je handhaaft het oranje 'negatieve' reisadvies voor praktisch alle landen buiten Europa maar biedt de reisbedrijven financieel steun, óf je past de wijze van reisadvisering aan en zet de wereld veilig en verantwoord open, zodat reisondernemingen weer kunnen ondernemen. Dit meldt de ANVR in een brief gestuurd aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer en leden van de Vaste Kamer commissie EZK.
Het kabinet is van mening dat de eerdere steunmaatregelen de bedrijven goed hebben  geholpen en niet meer nodig zijn, omdat de economie inmiddels goed draait en voortzetting van deze steun zelfs een verstorende werking kan hebben. "Dat geldt", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR, "wellicht voor veel bedrijven, maar zeker nog niet voor de reissector. Met een omzetverlies van 80% vorig jaar, minimaal 50 procent dit jaar en voor verre reizen-specialisten nog veel meer, verkeert de reissector nog steeds in zwaar weer. Dit, terwijl de bij ANVR aangesloten reisbedrijven forse maatregelen hebben genomen om het hoofd boven water te houden. Zo heeft al 30 procent van het personeel de reissector verlaten, zijn reorganisaties doorgevoerd en hebben onze bedrijven zich flink in de schulden gestoken."
 
Systematiek
 
Op de vraag wat de ANVR van het kabinet verlangt om te kunnen overleven, is Oostdam stellig: "Op dit moment geldt nog steeds voor de meeste landen buiten Europa een afradend reisadvies, waarbij enerzijds totaal geen rekening wordt gehouden met het feit dat inmiddels zo'n 85 procent van de Nederlanders zijn gevaccineerd en anderzijds een aantal bestemmingen het beduidend beter doen dan Nederland." Het ministerie van Buitenlandse Zaken is wel bezig met de voorbereidingen om te komen tot een nieuwe systematiek ten aanzien van de reisadvisering, waarbij onderscheid gaat worden gemaakt tussen een reisadvies vanwege corona of een reisadvies vanwege veiligheidsrisico's, maar deze is tot op heden nog niet doorgevoerd.   
 
Problematiek
 
Dat deze problematiek van financiële steun blijven verlenen zolang de wereld nog niet open is niet alleen nationaal speelt, maar ook internationaal blijkt wel uit het feit dat de Europese Commissie half november heeft besloten de regeling inzake staatssteun te verlengen tot medio 2022. In buurland Duitsland heeft de federale overheid op basis hiervan al besloten overbruggingshulp en een werktijdverkortingsregeling voor de reisbranche door te trekken naar het volgende jaar.       
 
Oostdam: "Wij doen dan ook een dringend beroep op het kabinet gebruik te maken van de Europese kaderregeling en voor de reisbranche in Nederland, net als in Duitsland, maatregelen te nemen voor 2022, niet alleen gericht op vergoeding van vaste lasten maar ook voor de loonkosten zoals in de NOW
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.