Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noord-Holland komt met eerste hulp bij verduurzaming vakantieverblijven

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 13 min
location_on [xx]km
Voor vakantieparken en campings komt verduurzamen soms lastig op gang. De provincie Noord-Holland probeert ondernemers daarom te helpen. “Elke stap is er een.” Dit meldt de provincie Noord-Holland.
Voor het zogeheten ‘toekomstklaar maken’ van de verblijfsrecreatie verleent de provincie subsidie. Met dit geld kunnen vakantieparken en campings onderzoek doen en plannen maken voor kwaliteitsverbetering en verduurzaming. De provinciale subsidieregeling verblijfsrecreatie staat nog tot eind december open.
 
Twee ondernemers die al eens eerder gebruikmaakten van subsidie zijn Gidus Hopmans en Sasja Wiegersma. vier jaar geleden begonnen zij camping Het Bos Roept in Slootdorp. “Een aanvraag doen is heel simpel”, zegt Hopmans. “Subsidieregelingen zijn prima georganiseerd door de overheid.”
 

Onder de windmolen

 
‘Ssst, niet verder vertellen’, kopte een Belgische krant over de schilderachtige camping in de Kop van Noord-Holland. Groen is er de kleur. Ten eerste omdat het terrein middenin de natuur ligt. En ten tweede omdat de eigenaren de camping stapsgewijs verduurzamen. Bijna al het materiaal voor de gebouwen is herbruikbaar, afval wordt gescheiden, de sanitaire voorzieningen maken gebruik van een circulair systeem en 80 procent van de energie komt van de zon. 
 
Duurzaamheid zit in Hopmans’ DNA. Als puber groeide hij op onder de windmolen van zijn vaders akkerbouwbedrijf. “Mijn pa was niet enorm met duurzaamheid bezig, maar vond wel dat er iets moest veranderen. Zo kwam er een windmolen op ons erf.”
 

Vakantiehuis van de toekomst

 
Hopmans voelt ook dat het anders moet. Het motiveert hem om concrete stappen te zetten. Zijn dadendrang reikt van “het vakantiehuis van de toekomst bouwen” tot een afvalzakkenprobleem tackelen. Hopmans ziet het als een overwinning als kampeerders die alles in 1 vuilniszak gooien nog tijdens hun vakantie afval gaan scheiden. En dus komt er nu een automaat op het terrein met verschillende kleuren zakken voor verschillende soorten afval. 
 
“Het mooie van deze plek is dat we hier van alles kunnen proberen”, zegt hij. “En als je wat probeert, kom je dingen te weten. Mensen roepen van alles over duurzaamheid, maar eigenlijk weten maar weinigen wat er gebeurt. Ik verdiep me er écht in. Vanuit een intrinsieke motivatie en omdat ik het leuk vind. Ik erger me aan mensen die schermen met duurzaamheid, maar er niks mee doen.”
 

Kleine aanpassingen

 
Het Bos Roept haalde dit jaar het hoogste duurzaamheidskenmerk (goud) van Green Key binnen. Het traject liep via De Kop Werkt. Hopmans wilde weleens weten hoe groen de camping al is. “Zo’n keuring geeft een goede indicatie. We hoefden maar een paar kleine aanpassingen te doen, zoals andere schoonmaakmiddelen aanschaffen.” 
 
Hoewel het kampeerterrein “nog lang niet 100% duurzaam is”, is de mede-eigenaar tevreden over de vorderingen. “Je kan niet alles in één keer doen. Financieel is het ook een ding natuurlijk. Dat duurzaam zo snel kostbaar wordt, blijft jammer. Dan is het prettig als je in aanmerking komt voor subsidie.” 
 

Laadpalen en zonnepanelen

 
Hopmans wil graag twee laadpalen bij het kampeerterrein. “Eigenlijk hadden we nog niet genoeg bezoek en doorloop om in zoiets te investeren, maar dit jaar wel. Ook ga ik dan meteen verder denken. Zo bekijk ik of we de parkeerplaats kunnen overkappen met zonnepanelen.”
 
Campings en vakantieparken in Noord-Holland ontvangen jaarlijks miljoenen gasten. Gunstig voor de toeristische sector en voor de hele Noord-Hollandse economie. Maar volgens gedeputeerde Ilse Zaal hebben veel verblijfsrecreatie hulp nodig bij het verbeteren van de kwaliteit. “Het aanpakken van plannen om te vernieuwen en te verduurzamen komt niet altijd goed van de grond. Soms ontbreekt het aan voldoende kennis of heeft het ondernemerschap een duwtje in de rug nodig. De provincie ondersteunt bedrijven die actief werk willen maken van een (re)vitaliseringsslag.”
 

Adviesrol provincie

 
“Veel ondernemers weten niet goed waar ze moeten beginnen”, vult Hopmans aan. “Het is ook lastig, want er zijn zoveel facetten. Waarop moet je letten en wat heeft écht impact? De provincie kan ondernemers – naast subsidie – ondersteunen met advisering. Bijvoorbeeld met antwoord op de vraag: wat kan ik als onderneming doen? Gerichte tips per type onderneming zouden enorm helpen, want die zijn lastig te vinden.”
 
Hij onderstreept het belang van een groot netwerk van goede en betrouwbare partners. De provincie organiseert en faciliteert dit bijvoorbeeld via het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Hierin wordt advisering nog verder uitgebouwd.
 
Hopmans hanteert zelf ook vooral het credo ‘begin gewoon en kijk wat je kunt doen’. “Elke stap is er een.” Maar ondanks alle inspanningen en initiatieven zou hij nooit een bord met ‘grootste eco-camping van Noord-Holland’ voor de camping plaatsen. “Dan maak je van duurzaamheid iets heel bijzonders terwijl ik het volstrekt normaal vind om bewust met het milieu om te gaan.” Gasten waarderen die aanpak. Hopmans: “Laatst zei er een dat hij nooit met duurzaamheid bezig was, maar dat onze camping hem aan het denken had gezet’. Dat vond ik een heel mooi compliment.”

Door: Nationale Recreatiegids

26 juli '24 (10:09)

Flevoland stelt subsidie beschikbaar voor vergroten betrokkenheid bij natuur

Organisaties zonder winstoogmerk die zich willen inzetten voor het vergroten van de betrokkenheid van Flevolanders bij de natuur en biodiversiteit kunnen vanaf 1 augustus een subsidieaanvraag bij de provincie doen. Dat meldt provincie Flevoland. De organisaties die hiermee in aanmerking komen moeten nu ook al dergelijke werkzaamheden verrichten.

26 juli '24 ( 9:59)

Dorpsvereniging Giethoorn vreest dat piekdagen te druk worden

Inwoners van Giethoorn vrezen dat het op de piekdagen waarop duizenden toeristen het pittoreske dorp bezoeken te druk wordt en de veiligheid daardoor in het geding komt. Op die dagen zijn er amper verkeersregelaars en is het ook moeilijker voor de hulpdiensten om in actie te komen, zegt penningmeester Bert Meijerink van de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn 't Gieters Belang. Op de drukste dagen komen tussen de 20.000 en 30.000 toeristen naar de Overijsselse plaats, zegt Meijerink.

25 juli '24 (13:05)

Eigenaar Ruud Koppens verkoopt ETF Ride Systems en gaat met pensioen

Ruud Koppens, eigenaar van ETF Ride Systems, is per 1 juli 2024 met pensioen gegaan. Hij heeft 26 jaar lang leiding gegeven aan het bedrijf dat dark rides ontwikkelt, maar heeft het stokje doorgegeven aan een particuliere familiegroep die actief is in de amusementsindustrie. Dit meldt ETF Ride Systems.

25 juli '24 ( 8:30)

'Duidelijke toename' verkoop treintickets naar Parijs door Olympische Spelen

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:55)

Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

24 juli '24 (11:42)

Ondernemer boos omdat zijn speelparadijs in Etten-Leur nog niet klaar is

In Etten-Leur wil een ondernemer een speelparadijs neerzetten aan de Hoge Neerstraat, waar voorheen een partycentrum stond. Daar zit hij al lange tijd voor om de tafel met de gemeente. Tijdens een van die gesprekken kon hij zijn frustraties moeilijk voor zich houden. Het hele proces duurt erg lang volgens hem, meldt BN de Stem.

23 juli '24 ( 8:30)

ANWB: automobilisten kunnen beste hele zomer Parijs mijden

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.