Normal_rss_entry-329274

Hogesnelheidstrein Thalys, bekend van de snelle trein tussen Amsterdam en Parijs, gaat op den duur Eurostar heten, net als de treinen naar Londen. De ondernemingen achter de treinen pikken hun eerdere fusieplannen namelijk weer op. Die waren vanwege de coronacrisis tijdelijk op de lange baan geschoven. Het is de bedoeling dat de merknaam Thalys op termijn verdwijnt.

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF kondigde de fusieplannen al in 2019 aan. De Fransen bezitten van beide bedrijven de meerderheid van de aandelen. Maar door de virusuitbraak en de vele reisbeperkingen kregen de spoorvervoerders het moeilijk. Hierdoor liepen de reizigersaantallen drastisch terug. Thalys moest zelfs voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf aankloppen bij banken om zijn toekomst veilig te stellen.

De samensmelting houdt in dat er een nieuwe houdstermaatschappij komt, die de entiteiten Eurostar en Thalys overkoepelt en Brussel als hoofdvestiging krijgt. Binnen twee tot drie jaar zal Eurostar dan de enige merknaam worden van de volledige vloot van zowat vijftig hogesnelheidstreinen. Er moeten nog wel enkele stappen gezet worden voor de fusie een feit is. Zo moet het plan nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat gebeurt waarschijnlijk begin volgend jaar.

Door: ANP