Normal_rss_entry-326702

Reisorganisaties kunnen weer beginnen met het uitvoeren van verre reizen naar 'oranje bestemmingen' buiten Europa, ondanks het nog altijd geldende negatieve reisadvies van de overheid voor dit soort trips. Dat kondigt reisbranchekoepel ANVR aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dit geen goed idee en onderstreept nogmaals het belang van de eigen reisadviezen.

De ANVR heeft er geen zicht op welke reizen precies weer gaan vertrekken, maar weet wel dat er veel reizigers zijn die weer op een verre vakantie willen. Wat de organisatie betreft staat niets aangesloten reisorganisaties in de weg om reizen naar oranje bestemmingen weer aan te bieden. Die zouden goed kunnen als een klant zijn reis naar een oranje bestemming bewust heeft geboekt en de reisonderneming op het moment van vertrek de reis verantwoord en veilig kan uitvoeren.

"Het is aan iedere reisorganisatie afzonderlijk om de afweging te maken", zegt een woordvoerster. Ze verwijst ook naar Corendon dat al langer reizen naar het buiten de EU gelegen Turkije aanbiedt. Daarnaast benadrukt ze dat bijna 80 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig is gevaccineerd.

Quarantaineplicht vervalt

Vanaf 22 september vervalt bovendien de quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus. Heeft iemand geboekt naar een gele bestemming en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken. Volgens de zegsvrouw van de ANVR zijn er verder genoeg reisverzekeringen die dekking bieden naar oranje bestemmingen.

De reisbranche roept de overheid ook op om de reisadviezen voor verre bestemmingen aan te passen. Een ander heikel punt voor de branche is de steun vanuit de overheid, die binnenkort afloopt. De ANVR heeft er bij de overheid nadrukkelijk op aangedrongen om de steunmaatregelen te verlengen en zegt dit ook de komende weken te blijven doen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft begrip voor de lastige situatie voor de reisorganisaties, laat een woordvoerder weten. Maar een oranje reisadvies is er volgens hem niet voor niets, nu ook met het oog op de volksgezondheid. Dat betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. In Den Haag wordt volgens de zegsman wel gewerkt aan een aanpassing van het reisadviezensysteem. Maar daarbij zijn meerdere ministeries betrokken, en dat kost volgens hem tijd.

Door: ANP