Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet bekijkt mogelijke versoepelingen voortaan per week

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlanders kunnen pas een eerste stap in de versoepelingen van de coronamaatregelen verwachten als de piek van de derde coronagolf voorbij is. Daarbij kijkt het kabinet dagelijks naar het aantal ziekenhuisopnamen. Grotere stappen volgen pas als de meest kwetsbaren zijn gevaccineerd, maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Alleen de buitenschoolse opvang gaat vanaf 19 april weer open, onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen.

Zondag werd bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen, met een week worden uitgesteld naar op zijn vroegst 28 april. De versoepeling op 21 april komt te vroeg, zei Rutte. Hij vindt het "ongelukkig" dat deze datum vorige week was uitgelekt, omdat veel mensen zich daarop al instelden en nu extra teleurgesteld zijn. Vanaf nu kijkt het kabinet elke week of een week daarna kan worden afgeschaald.

De 28ste komt nu als eerst mogelijke datum daarvoor in aanmerking. Dan zou de avondklok van tafel kunnen gaan, het thuisbezoek kan naar twee personen per dag, winkels mogen meer en de buitenterassen kunnen onder voorwaarden weer open. Op 26 april is de gedeeltelijke heropening van hogescholen en universiteiten voorzien, met in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.

Nijpende situatie

Rutte wees erop dat de situatie in de zorg "nijpend" is. Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen is na een jaar "schrikbarend hoog. Mensen lopen op hun tandvlees". Dat is volgens hem ook logisch, met 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 800 op de intensive care. "Die cijfers kunnen we niet zomaar weggummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend. Overal nemen de problemen toe. Dat is de spagaat waarin we zitten, net als eigenlijk alle landen om ons heen", aldus Rutte.

Het kabinet ziet dat "het geduld afneemt en emoties oplopen. Beperkingen in het dagelijkse leven gaan steeds meer knellen. Dus is het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden. Heel begrijpelijk. Tegelijkertijd moeten we de belangrijkste werkelijkheid niet uit het oog verliezen: het einde is in zicht." Rutte zei te hopen dat mensen zich nu niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels.

Volgens het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet, worden de coronaregels straks in vijf stappen versoepeld. Onder voorwaarde dat de coronacijfers het toelaten, is het vanaf 11 mei weer mogelijk om binnen te sporten. Ook zijn musea of professionele sportwedstrijden dan weer onder voorwaarden deels toegankelijk, mits bezoekers zich van tevoren laten testen.

Meer personen thuis ontvangen

Vanaf 26 mei zou men weer vier personen thuis mogen ontvangen. Ook kunnen dan restaurants onder voorwaarden weer open en mogen er maximaal 30 mensen tegelijkertijd in een binnenruimte zijn. Halverwege juni is er ruimte voor nog meer thuisbezoek (zes personen) en is er meer mogelijk voor evenementen.

Vanaf 7 juli kunnen dan ook kroegen mogelijk weer open onder voorwaarden en gaat de maximale groepsgrootte in binnenruimtes naar 100 personen. Ook zouden dan de eerdere versoepelingen verder kunnen worden verruimd. Het is nog steeds de planning van het kabinet dat begin juli alle volwassenen die dat willen, een eerst coronaprik te hebben gekregen.

Door: ANP

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.

05 juni '24 (10:58)

Donald Duck Weekblad zoekt met wedstrijd naar buurman voor stripfiguur

Het Donald Duck Weekblad is op zoek naar een nieuwe buur voor de beroemde stripeend. Het blad organiseert een wedstrijd waarbij iedereen een ontwerp kan insturen van de nieuwe buur voor Donald Duck.

31 mei '24 (10:58)

IVN en Green Key bundelen krachten voor vergroening recreatiesector

De Nederlandse recreatiesector kan groener en duurzamer. Dat vinden IVN Natuureducatie en Stichting KMVK, de organisatie achter het duurzaamheidskeurmerk Green Key. Ze starten de samenwerking met het aanbieden van de ‘Natuurinclusief ondernemen module’, die zij samen hebben opgesteld. Hiermee hopen de organisaties recreatiebedrijven aan te sporen om verder te verduurzamen en te vergroenen, meldt IVN.

30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

28 mei '24 ( 8:42)

Frank van der Lende krijgt avondshow op Radio Veronica

Frank van der Lende krijgt een nieuw programma op Radio Veronica. De radio-dj gaat vanaf komende maandag de avondshow Frank tot Laat maken. Het programma is iedere week te horen van maandag tot en met donderdag tussen 21.00 en 00.00 uur.