Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Booking.com moet zich mogelijk na jaren alsnog aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. Volgens de Hoge Raad dient de hotelboekingssite namelijk aangemerkt te worden als 'reisagent'. Zelf verzette Booking.com zich hiertegen. Het bedrijf ziet zichzelf slechts als een 'onlinereserveringsplatform'.

De zaak was aanhangig gemaakt door het fonds voor de reisbranche. Dat wil dat Booking.com zich aansluit en dus ook pensioenpremies voor zijn medewerkers aan het fonds gaat afdragen. Maar volgens Booking.com kan niet gezegd worden dat zij ‘bemiddelt’ bij het tot stand komen van overeenkomsten. Dit is belangrijk omdat het een belangrijke voorwaarde betreft voor de verplichte deelname van reisbedrijven aan het bedrijfstakpensioenfonds.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam gingen eerder meer mee met de redenering van Booking.com. Maar volgens de hoogste rechter kunnen de bezigheden van de site wel degelijk als bemiddelen beschouwd worden. Die werkzaamheden hoeven niet veelomvattend te zijn en kunnen ook verricht worden door middel van digitale technieken, aldus de Hoge Raad.

Verdere behandeling

Booking.com draagt er met zijn aanbod van hotels en vakantiehuizen immers aan bij dat mensen overnachtingen kunnen boeken bij accommodaties. Ook de administratieve verwerking van de boeking verloopt via Booking.com. Verder is volgens de Hoge Raad van belang dat Booking.com van de eigenaren van hotels een beloning ontvangt als gasten via de boekingssite hebben geboekt.

Toch is de zaak met het recente oordeel van de Hoge Raad nog niet helemaal klaar. De zaak is voor verdere behandeling verwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Dat hof moet onder meer nog beslissen of Booking.com ook voldoet aan de overige vereisten voor verplichte deelneming in het bedrijfstakpensioenfonds, en zo ja, met ingang van welke datum.

Booking.com laat weten teleurgesteld te zijn. De onderneming had er naar eigen zeggen juist voor gekozen zijn pensioenzaken door een andere partij te laten regelen om flexibiliteit voor een groot en divers werknemersbestand te waarborgen. Booking.com benadrukt door de woorden van de Hoge Raad dit beleid niet direct te moeten wijzigen, maar het bedrijf gaat wel verder "met het evalueren van de vele overwegingen en factoren die bepalen hoe we ons pensioenfondsbeleid beheren".

Door: ANP

18 juni '24 (11:02)

Gemeente Veere spekt kas met toeristenbelasting

Het blijkt dat de toeristenbelasting die gemeentes ontvangen voor verblijfsgasten in hun gemeente erg lucratief kan zijn. PZC meldt dat de gemeente Veere in 2023 meer dan 10 miljoen euro aan toeristenbelasting heeft kunnen incasseren. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor.

17 juni '24 (10:35)

Subsidieregeling recreatie Zuid-Holland opengesteld

De subsidieregeling voor recreatie in de provincie Zuid-Holland is sinds vorige week opengesteld. Deze is bedoeld voor projecten die bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van recreatiemogelijkheden in de provincie, het beter bereikbaar maken van recreatiegebieden en het stimuleren van aantrekkelijke, beleefbare, veilige en duurzame waterrecreatie. In totaal is er 2.250.000 euro beschikbaar voor de Kwaliteitsimpuls, meldt provincie Zuid-Holland.

17 juni '24 ( 8:55)

Radio Drenthe laat in zomermaanden AI-stem nieuwsbulletins lezen

Radio Drenthe laat in de zomer de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorlezen door een kunstmatige stem. Dat meldt RTV Drenthe. Na de zomer wordt besloten of de omroep verder gaat met de AI-stem.

14 juni '24 (13:26)

Gelderland verwacht meer toeristen deze zomer

De provincie Gelderland is positief gesteld over de het toerisme deze zomer. Vooral campings en vakantiehuisjes lijken populair te zijn, meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.