Normal_rss_entry-304788

Schrijver Kluun wil het nachtleven en de horeca graag zijn steun geven. In de Amsterdamse binnenstad verschijnen op meerdere cafés posters met de tekst: Kluun steunt dit café door dit raam te huren totdat ze weer open kunnen.

Op zijn website Kluun.nl roept de auteur andere mensen op hetzelfde te doen. Ook maakte de schrijver een korte documentaire waarin hij diverse horeca-ondernemers spreekt over de situatie waar zij op dit moment in verkeren. De reeks interviews is donderdagavond vanaf 22.00 uur, het moment waarop de avondklok ingaat, te zien op zijn website en YouTube-kanaal.

"Tien jaar geleden schreef ik samen met een Parool-journalist de Top 100 aller tijden van het Amsterdams nachtleven", vertelt Kluun aan het ANP. "Ik was benieuwd hoe deze tenten, die ik in mijn boek tien jaar geleden als de smaakmakers van de Amsterdamse nacht beschreef, in deze absurde tijd van avondklok, horecasluiting en lockdown proberen te overleven. Dus stapte ik op de fiets en interviewde op klaarlichte dag, als eerste en enige bezoeker in een half jaar de eigenaren, barkeepers, portiers en programmeurs in hun lege café en club."

Liefde voor het nachtleven

Het leverde surrealistische beelden op, stelt de auteur. "De video’s zijn natuurlijk een beetje houtje-touwtje en heel low budget, maar ik hoop dat je de liefde voor het nachtleven erin terugziet." In de film komen iconische Amsterdamse locaties als Paradiso, Melkweg, Café Nol, Jimmy Woo, De Smoeshaan, La Bastille, Palladium, Casablanca en café Ruk & Pluk langs.

De documentaire van Kluun is niet de eerste film over het lot van de horeca die is gemaakt. Stuntman Willem de Beukelaer en cameraman Rolf Dekens spraken recent voor hun film Binnenkort te huur diverse ondernemers over de enorme impact van de coronalockdown. Ook deze film is gratis te zien op YouTube, Vimeo en Facebook.

Door: ANP