Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een vijfde minder winkels in centrum Amsterdam door coronacrisis

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Het aantal winkels in de Amsterdamse binnenstad is afgelopen jaar afgenomen met 20 procent. De stilgevallen bezoekerseconomie heeft dramatische gevolgen voor de Amsterdamse ondernemers, staat in de Amsterdam City Index, de jaarlijkse barometer van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad. De vereniging spreekt van een "slachting" als gevolg van het coronavirus in het centrum van de hoofdstad.

In de binnenstad zijn 36 winkels minder dan een jaar geleden. In totaal gingen er in 2020 in dit gebied 59 ondernemingen failliet, volgens de ondernemersvereniging een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De werkloosheid nam in de binnenstad toe van 4,1 procent in 2019 tot 6,1 procent in 2020. Desondanks is 90 procent van de ondernemers zeer gemotiveerd alles op alles te zetten om de coronacrisis door te komen.

Het aantal hotelovernachtingen in het centrum van Amsterdam daalde in de periode van maart vorig jaar tot september met 75 procent. Het gebruik van het openbaar vervoer nam op het dieptepunt, in april, af met 86 procent.

De ondernemersvereniging komt met een aantal wensen voor de korte termijn. Zo vraagt ze de gemeente de lasten te verlichten door verruiming van de regels en het verlagen van huren en belastingen. Ook pleit ze voor een gevarieerder aanbod van ondernemingen, mede om de bezoekerseconomie zoals gewenst een ander karakter te geven. Daarin moeten ook kleinere ondernemers een plek krijgen. "Als het type toerist verandert, zullen de ondernemingen in die beweging meegaan", staat in het rapport. "Veel ondernemers stellen dat er ingezet moet worden op Amsterdamse en Nederlandse klanten."

Verder willen de ondernemers dat het veiliger en schoner wordt op straat. Ondanks de stilte klaagden ondernemers net als voorgaande jaren over vieze straten.

Door: ANP

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.

05 juni '24 (10:58)

Donald Duck Weekblad zoekt met wedstrijd naar buurman voor stripfiguur

Het Donald Duck Weekblad is op zoek naar een nieuwe buur voor de beroemde stripeend. Het blad organiseert een wedstrijd waarbij iedereen een ontwerp kan insturen van de nieuwe buur voor Donald Duck.

31 mei '24 (10:58)

IVN en Green Key bundelen krachten voor vergroening recreatiesector

De Nederlandse recreatiesector kan groener en duurzamer. Dat vinden IVN Natuureducatie en Stichting KMVK, de organisatie achter het duurzaamheidskeurmerk Green Key. Ze starten de samenwerking met het aanbieden van de ‘Natuurinclusief ondernemen module’, die zij samen hebben opgesteld. Hiermee hopen de organisaties recreatiebedrijven aan te sporen om verder te verduurzamen en te vergroenen, meldt IVN.

30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.