Normal_1610476803

Winkeliers zijn blij dat het kabinet extra steun uittrekt voor ondernemers, maar vinden dat er nog geen reden is tot juichen "zolang details ontbreken". Daarmee reageert branchevereniging INretail op het verlengen van de lockdown, die drie weken langer zal duren.

INretail wil een realistisch bedrag van het kabinet en maatregelen die passen bij de verschillende winkelbranches om "levendige dorpen en steden te kunnen behouden". Verder pleit de vereniging opnieuw voor de mogelijkheid om bestellingen bij winkels te kunnen afhalen. "Dat kan absoluut veilig", aldus de vereniging.

INretail hoopt op snelle bekendmaking van de details, omdat de verlenging gesloten winkels "honderden miljoenen aan omzetverlies" kost en zorgt voor onverkoopbare voorraad, aldus de vereniging. "Iedere dag telt. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en de voorjaarsgoederen worden geleverd, maar kunnen niet betaald worden. De winkels puilen uit met wintergoederen en het geld ontbreekt. Het doemscenario van lege winkelstraten dreigt." Ook vreest de vereniging voor de "dreigende tsunami" aan faillissementen en duizenden ontslagen.

Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat de huidige lockdown tot en met 9 februari zal duren.

Door: ANP