Vakantiehuizen in Kilder, Achterhoek (Gelderland)

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrijetijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Met de voucherregeling ‘Steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren een bedrag tot 5000 euro inzetten voor adviesdiensten en ondersteuning. Ondernemersorganisaties voor watersport en recreatie (HISWA-RECRON) en horeca (Koninklijke Horeca Nederland (KHN)) verzorgen de uitvoering van de voucherregeling. Dit meldt HISWA-RECRON.

 

Bijna de helft van de Gelderse ondernemers in de horeca en het toerisme geeft aan dat het bedrijf in de gevarenzone verkeert: meer steun, dan wel herstructurering van het bedrijf, is nodig om te kunnen overleven. Reden voor provincie Gelderland om deze bedrijven te helpen met een voucherregeling tot 5000 euro die ondernemers kunnen inzetten voor adviesdiensten om met hun bedrijf de crisis door te komen. 
 

‘Samen komen we verder’

 
Toerismegedeputeerde Peter van ‘t Hoog: “De coronacrisis is zwaar voor de horeca- en toerismebranche. Deze ondernemers hebben het heel moeilijk. Als provincie hebben we, naast de bestaande COVID-19 ondersteuning van Rijk en gemeenten, nu deze mogelijkheid om ondernemers te helpen hun zaak voor te bereiden op de toekomst. Waar mogelijk met betere vooruitzichten. Samen komen we verder!” 
 

Bedrijfsvoering op z’n kop

 
Voorzitter KHN Gelderland Sander Wind is zeer enthousiast over de voucherregeling: “Voor veel ondernemers staat hun gebruikelijke bedrijfsvoering - soms letterlijk - op z’n kop. Zij kunnen momenteel alle hulp gebruiken om hun bedrijf te redden. Met dit bedrag kunnen ondernemers zich laten adviseren of hulp inroepen om deze moeilijke periode door te komen. Ondernemers kunnen het geld bijvoorbeeld inzetten voor een financieel adviseur, een jurist of iemand die hen adviseert over hoe zij hun bedrijfsvoering efficiënter kunnen inrichten.” 
 

Toekomstperspectief 

 
Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie: “De ondernemers in de vrijetijdssector kijken reikhalzend uit naar ‘business as usual’. Maar ondernemen zoals we gewend waren komt niet meer terug na de coronacrisis. Er is behoefte aan perspectief. De ondernemer zal zelf moeten bepalen welk vrijetijdsproduct hij in de markt zal zetten. Ondersteunend advies van buitenaf met deze voucherregeling is daarbij een objectief en waardevol hulpmiddel.”
 

Vergoeding tot 5000 euro

 
Afhankelijk van de omvang van het initiatief worden vergoedingen verstrekt van 3000 euro tot maximaal 5000 euro. De bandbreedte van onderwerpen is divers: algemeen bedrijfsadvies, juridisch advies, advies op het gebied van innovatie, accountancy, marketing, duurzaamheid, tot sluiting van het bedrijf en eventuele sanering van schulden of het doorstarten van het bedrijf.
 

Aanvragen

 
Alle ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrijetijdsector met een bedrijf in Gelderland kunnen een voucher aanvragen via het aanvraagformulier op khn.nl/steuntjeinderuggelderland. De regeling is bedoeld voor zowel leden van de brancheverenigingen KHN en HISWA-RECRON als voor niet-leden. Deze voucherregeling loopt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2020 tot eind 2021. 
 

Steunmaatregelen

 
Deze voucherregeling is onderdeel van steunmaatregelen van de provincie Gelderland op het gebied van toerisme en recreatie. De provincie heeft hiervoor een bedrag van 4,65 miljoen vrijgemaakt.
 
Door: Nationale Recreatiegids