Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Corendon: Sunweb wilde onder deal uit na uitbreken coronapandemie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Sunweb heeft na het uitbreken van de coronapandemie alles op alles gezet om onder een eerder overeengekomen overname van Corendon uit te komen. Dit om het bedrijf uiteindelijk voor een lager bedrag te kunnen kopen, betogen advocaten van Corendon.

De twee vakantieaanbieders en beoogde huwelijkspartners stonden maandag tegenover elkaar in de rechtszaal, omdat Sunweb zich twee weken geleden tegen de zin van Corendon terugtrok uit de geplande overname. Die deal ter waarde van 146 miljoen euro werd in juni vorig jaar beklonken, maar nu zeggen Sunweb en diens eigenaar Triton dat Corendon niet op tijd had voldaan aan voor de overname cruciale voorwaarden.

Volgens advocaten van Corendon was er tot de uitbraak van de coronapandemie "geen vuiltje aan de lucht" voor Sunscreen, het overnamevehikel dat Sunweb en private-equityinvesteerder Triton voor de deal hadden opgericht. Corendon kreeg zelfs complimenten voor de sterke resultaten. Toen de voor de reisbranche verwoestende crisis zijn intrede had gedaan, zou de stemming snel zijn omgeslagen. Sunscreen strooide "zand in de machine" om de koopovereenkomst te ontbinden. Zo zou Sunscreen met allerlei informatieverzoeken hebben gezocht naar bewijs dat Corendon niet aan de voorwaarden voor de overname had voldaan om er zo de stekker uit te kunnen trekken.

Geen garantie

Dat de overname uiteindelijk niet doorgaat, komt volgens Sunscreen doordat er eind oktober geen garantie was dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het fusiebedrijf een certificaat zou geven om te mogen vliegen. "Een laatste strohalm voor Sunscreen", aldus advocaten van Corendon, die het een puur gelegenheidsargument vinden. Het was volgens hen namelijk zeker dat de ILT uiteindelijk wel akkoord zou geven.

Maar volgens Sunscreen was die instemming van de inspectie helemaal nog niet zo zeker. Zo zou Corendon tegenover de ILT mooi weer hebben gespeeld over de financiële gezondheid van het gecombineerde bedrijf, terwijl het bedrijf in coronatijd wel met 90 miljoen euro schuld zou zitten door de overname. Volgens Sunscreen kwamen financiers voor de deal door het ontbreken van zekerheid uiteindelijk niet met geld aanzetten, waardoor er simpelweg geen geld is voor de overname.

Ultieme treurigheid

Aan het einde van de zitting reageerde topman Steven van der Heijden van Corendon emotioneel. "Bij mij overheerst het gevoel van ultieme treurigheid. We waren ervan overtuigd dat we aan het begin stonden van een nieuwe toekomst, met de ambitie en mogelijkheid om eindelijk het almachtige TUI naar de kroon te steken", aldus de topman. "Misschien was het naïef van ons dat we verbaasd zijn, maar liever naïef dan oneerlijk."

De baas van Sunweb, Mattijs ten Brink, reageerde rustiger. Hij zei het ook jammer te vinden dat zijn touroperator niet met Corendon samen gaat, maar zegt ook aan de belangen van bijvoorbeeld aandeelhouders en personeel te moeten denken. Dat het Sunweb en Triton te doen was om een koopje in coronatijd, ontkent hij dan ook stellig.

De rechter doet uiterlijk 7 december uitspraak in het kort geding.

Door: ANP

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.