Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is Kerst bezig het belangrijkste familiefeest van Nederland te worden?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Er worden dit jaar veel meer kerstbomen en kerstspullen verkocht dan in 2019. Dat zeggen bol.com en Intratuin op basis van hun verkopen. De stijgende verkoop komt deels door de coronacrisis, maar het vele thuiszitten is niet de enige verklaring voor de kerstgekte. Kerst lijkt al langere tijd populairder te worden in Nederland.

Webwinkel bol.com verkocht de laatste week van oktober en de eerste week van november elf keer zoveel kerstbomen als in dezelfde periode in 2019. Vorig jaar werden er tientallen bomen verkocht, dit jaar een paar honderd. Ook kunstkerstbomen en decoratieve kerstbomen zitten in de lift: Bol.com verkocht er respectievelijk drie en zeven keer zoveel als vorig jaar. Van die laatste categorie werden er in 2019 tientallen verkocht, dit jaar honderden. Kerstslingers verkocht de webwinkel drie keer vaker dan vorig jaar en ook kerstballen werden drie keer zoveel verkocht.

Intratuin

Ook Intratuin, een andere grote speler op de markt voor kerstbomen en kerstspullen, ziet tot nu toe een verdubbeling van de verkoop van zowel kunstbomen als kerstdecoratie ten opzichte van 2019. "En veel filialen zijn eerder dan normaal al begonnen met de verkoop van echte kerstbomen", zegt een woordvoerder. "Bij sommige filialen zijn de kerstbomen nu al binnen. Het is voor het eerst dat er zo vroeg wordt ingekocht, normaal staan echte kerstbomen pas eind november in onze winkels."

Thuiszitten

Door het vele thuiszitten, zijn mensen nu al bezig met het gezellig maken van hun woning, zo stelt bol.com. Volgens de webwinkel is de coronacrisis echter niet de enige factor die de hoge verkoopcijfers voor kerstspullen verklaart. Ook in de jaren voor corona zag bol.com de verkoopcijfers van kerstspullen al stijgen. Bovendien nemen de verkoopcijfers van de webwinkel in het algemeen toe. "Waar de grens is tussen deze fenomenen kunnen we niet hard maken", aldus een woordvoerder.

Belangrijkste familiefeest van Nederland?

Ook volgens kerstbomenteler Leo Veenbrink uit Ede neemt de bomenverkoop al een aantal jaren toe. Zijn bedrijf Groot Haverkamp verkoopt al 38 jaar kerstbomen. "We verkopen de laatste jaren meer bomen en steeds eerder in het jaar. Ook verkopen we steeds meer luxe bomen. Vroeger was een simpel boompje voldoende, nu willen mensen echt iets moois." Wat hem ook opvalt: mensen vertellen hem steeds vaker dat ze cadeautjes geven met Kerst, in plaats van met Sinterklaas. Een precieze verklaring voor die grotere nadruk op Kerst heeft hij niet. "Ik denk dat corona dit jaar zeker ook een rol speelt. Maar Kerstmis lijkt, ook los van de pandemie, steeds meer het belangrijkste familiefeest te worden in Nederland."

Door: ANP

17 juni '24 (10:35)

Subsidieregeling recreatie Zuid-Holland opengesteld

De subsidieregeling voor recreatie in de provincie Zuid-Holland is sinds vorige week opengesteld. Deze is bedoeld voor projecten die bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van recreatiemogelijkheden in de provincie, het beter bereikbaar maken van recreatiegebieden en het stimuleren van aantrekkelijke, beleefbare, veilige en duurzame waterrecreatie. In totaal is er 2.250.000 euro beschikbaar voor de Kwaliteitsimpuls, meldt provincie Zuid-Holland.

17 juni '24 ( 8:55)

Radio Drenthe laat in zomermaanden AI-stem nieuwsbulletins lezen

Radio Drenthe laat in de zomer de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorlezen door een kunstmatige stem. Dat meldt RTV Drenthe. Na de zomer wordt besloten of de omroep verder gaat met de AI-stem.

14 juni '24 (13:26)

Gelderland verwacht meer toeristen deze zomer

De provincie Gelderland is positief gesteld over de het toerisme deze zomer. Vooral campings en vakantiehuisjes lijken populair te zijn, meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.

05 juni '24 (10:58)

Donald Duck Weekblad zoekt met wedstrijd naar buurman voor stripfiguur

Het Donald Duck Weekblad is op zoek naar een nieuwe buur voor de beroemde stripeend. Het blad organiseert een wedstrijd waarbij iedereen een ontwerp kan insturen van de nieuwe buur voor Donald Duck.