Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet werkt aan eenmalige tegemoetkoming horeca-ondernemers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecabedrijven kunnen een eenmalige tegemoetkoming krijgen omdat ze zeker vier weken de deuren hebben moeten sluiten. Het kabinet werkt aan zo'n regeling, bevestigen Haagse bronnen, hoewel de gesprekken hierover nog gaande zijn. Dit weekend is de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van het economische steunpakket, dat maandag wordt gepresenteerd.

De NOS berichtte vrijdag over de eenmalige uitkering van 2.500 euro. Volgens ingewijden komt het gemiddelde bedrag daarop neer. Dit wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet van het bedrijf en verschilt dus per ondernemer.

Economische steun eventueel uitbreiden

Op aandringen van de Kamer is de 'economische driehoek' van het kabinet (ministers Eric Wiebes van Economische Zaken, Wopke Hoekstra van Financiën en Wouter Koolmees van Sociale Zaken) gaan onderzoeken op welke manier het steunpakket eventueel kan worden uitgebreid. Daarbij werd specifiek gekeken naar bedrijven in de horeca- en evenementensector omdat zij extra hard worden geraakt door de 'gedeeltelijke lockdown' die 13 oktober werd aangekondigd.

Kamerbrief

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil nog niet reageren op de uitgelekte voorstellen maar wacht de Kamerbrief van maandag af. De belangenclub is naar eigen zeggen nog niet geïnformeerd over het plan.

Het kabinet kijkt ook of meer bedrijven een beroep kunnen doen op de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Welke bedrijven daarvoor in aanmerking komen, is gebaseerd op zogenoemde 'SBI-codes', die aangeven in welke sector de hoofdactiviteit van het bedrijf valt. Voor de hand ligt dat het aantal SBI-codes dat onder de TVL komt te vallen, wordt uitgebreid.

Knelpunten

Minister Koolmees zei vrijdag dat het kabinet kijkt naar "knelpunten die naar boven komen" door de extra maatregelen. Hij benadrukt wel dat het pakket al "automatisch meebeweegt". De hoogte van zowel loonkostenvergoeding als de TVL is gebaseerd op de daling van de omzet. De gedeeltelijke lockdown zorgt misschien wel voor "miljarden meer" aan overheidssteun, omdat eet- en drinkgelegenheden die dicht moeten in die periode ook geen omzet draaien.

In principe wordt het derde steunpakket vanaf januari stapsgewijs afgebouwd. Maar de drie ministers gaan begin december kijken of dat wel verstandig is. De meeste regelingen uit het pakket lopen tot juli volgend jaar. Langer steun ligt nu nog niet voor de hand, maar het kabinet sluit dat ook niet uit. Hierbij is de belangrijkste overweging volgens Koolmees niet de oplopende staatsschuld, maar de vraag welke bedrijven nog levensvatbaar zijn als het virus Nederland nog lang in zijn greep blijft houden.

Door: ANP

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.

05 juni '24 (10:58)

Donald Duck Weekblad zoekt met wedstrijd naar buurman voor stripfiguur

Het Donald Duck Weekblad is op zoek naar een nieuwe buur voor de beroemde stripeend. Het blad organiseert een wedstrijd waarbij iedereen een ontwerp kan insturen van de nieuwe buur voor Donald Duck.

31 mei '24 (10:58)

IVN en Green Key bundelen krachten voor vergroening recreatiesector

De Nederlandse recreatiesector kan groener en duurzamer. Dat vinden IVN Natuureducatie en Stichting KMVK, de organisatie achter het duurzaamheidskeurmerk Green Key. Ze starten de samenwerking met het aanbieden van de ‘Natuurinclusief ondernemen module’, die zij samen hebben opgesteld. Hiermee hopen de organisaties recreatiebedrijven aan te sporen om verder te verduurzamen en te vergroenen, meldt IVN.

30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.