Opening rolstoelroute Den Haag (foto: Arnaud Roelofsz - via persbericht The Hague Marketing Bureau)

The Hague Marketing Bureau, Stichting Voorall en de gemeente Den Haag hebben hun krachten gebundeld en een stadsroute samengesteld die mensen met een mobiliteitsbeperking langs en in koninklijk getinte bezienswaardigheden brengt. Een primeur in Nederland. Dit meldt The Hague Marketing Bureau.

 

Den Haag is de eerste Nederlandse stad waar een dergelijke route, aangevuld met informatie over de rolstoeltoegankelijkheid voor het bezoeken van de highlights, voor mensen met een mobiliteitsbeperking gratis te verkrijgen is.
 

Koninklijke rolstoelroute

 
Met deze rolstoelroute profileert Den Haag, dé koninklijke stad aan zee, zich meer en meer als inclusieve stad waar iedereen meedoet en men op een gastvrije manier ontvangen wordt. Gisteren gaven de gemeente Den Haag wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal, Marco Esser (directeur The Hague Marketing Bureau) en Wim Carabain (directeur Voorall) op het Plein het startschot door met genodigden in gouden rolstoelen de route langs te gaan, aangekleed met historische verhalen over koninklijk Den Haag, verteld door cityhost Remco Dörr.
 

Zorgvuldig samengesteld

 
De route is zorgvuldig samengesteld door The Hague Marketing Bureau en Stichting Voorall. Twee personen in een rolstoel zijn gevraagd de ‘rolroute’ te testen. Zij hebben gelet op zaken als de mate van begaanbaarheid van de route voor mensen die minder mobiel zijn, hoe het gezichtsveld is op een lager niveau en of bezienswaardigheden die zeggen rolstoelvriendelijk te zijn ook echt goed toegankelijk zijn met een rolstoel. Routetester Ed Boonstoppel: ”Ik heb gelet op of je overal makkelijk bij kon. Het is een oude binnenstad, maar ondanks dat zijn een hoop dingen goed toegankelijk. Deze route maakt het voor mensen in een rolstoel mogelijk om nieuwe plekken in de stad te ontdekken. Dankzij de uitgebreide beschrijving op de website krijg je achtergrond informatie mee wat de ervaring compleet maakt”. Routetester Inge van de Vooren: “Er zijn veel stadswandelingen te doen in de stad, maar als je afhankelijk bent van een rolstoel kan je nooit mee, omdat er altijd wel een punt tussen zit waar je met een rolstoel niet langs kan. Met deze route wordt er rekening gehouden met ons! Ik kan het met mijn kinderen doen. Met een standaard wandelroute kan dat niet”.
 

Den Haag en de week van de toegankelijkheid

 
Naast de koninklijke rolstoelroute lanceert The Hague Marketing Bureau in samenwerking met Stichting Voorall in de week van de toegankelijkheid 5 tot en met 9 oktober de website denhaag.com/toegankelijk. Naast deze koninklijke rolstoelroute is er een begeleide wandeling voor mensen met een visuele beperking ontwikkeld. 
 
Met een smartphone is de koninklijke rolstoelroute te allen tijde te ondernemen. Ga daarvoor naar de website denhaag.com/koninklijk. Voor mensen die liever de informatie in handen hebben, is de flyer gratis op te halen in de The Hague Info Store, de vestiging van VVV Den Haag op het Spui 68.
 
Door: Nationale Recreatiegids