Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Harlingen wacht met steun voor charterschippers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
De gemeente Harlingen trekt de plannen voor een steunfonds voor de 70 schepen tellende chartervloot in de stad voorlopig in. Aanleiding is het nieuws dat er vanuit Den Haag 15 miljoen staatssteun komt voor de bruine vloot. 

Welke voorwaarden het Rijk aan deze ondersteuning verbindt is nog niet duidelijk. Hierover is branchevereniging BBZ nog in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De coronacrisis komt hard aan bij de tientallen, mogelijk honderden huishoudens die afhankelijk zijn van de chartervaart. In opdracht van de gemeente Harlingen onderzoekt het Amersfoortse adviesbureau BMC de gevolgen. Na een tussenrapportage had het college van burgemeester en wethouders onlangs een voorstel aan de gemeenteraad geformuleerd.

Ook volgend jaar

Wethouder Paul Schoute (VVD): "De tussenrapportage en het voorstel aan de raad gaan we her-evalueren. We gaan met BMC om de tafel. Op basis daarvan zullen we de gemeenteraad informeren. Eerst maar eens bekijken wat het Haagse plan behelst."

"Hoe zal het geld worden ingezet? Voor welke categorieën bruine vloot is het van toepassing? Komt de steun bovenop generieke maatregelen als TVL, NOW of Tozo? Zo niet, dan is het een sigaar uit eigen doos."

"Wat de gemeente Harlingen betreft: we hopen het hele plaatje scherper in beeld te krijgen. Ontbreekt er nog iets? Dreigen er schepen naar de schroothoop te verdwijnen? We verwachten dat de crisis tot in het volgende jaar zal voortduren. De gemeente zal daarom wél alvast gratis financieel advies aanbieden aan de ondernemers van de vloot. We onderzoeken bovendien of we de vrijstellingen van haven- en kadegelden kunnen voortzetten. Het hoe en wat bespreken we eerst met de gemeenteraad."

"Verder trekken we samen op met andere charterhavens. De gezamenlijke brandbrief was daar een voorbeeld van. Die heeft zo te zien indruk gemaakt, net zoals begin juni de manifestatie voor Pampus en het lobbyen van de BBZ. We gaan ervan uit dat ook de gemeenten Terschelling en Vlieland meedenken."

Intelligent proces

Niet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verantwoordelijk voor de inzet van het nieuwe fonds. Gaat het om economie, komen de gelden ten goede aan ondernemers in nood? Of is cultuur leidend en komt er steun voor het behoud van historische schepen? Voor zeilende binnenschepen, zeeschepen, of voor motorchartervaart?

Paul Scheffer, voorzitter van de Harlinger schippersvereniging VBZH, tast hierover net als de gemeente nog in het duister. "Natuurlijk, met de erkenning vanuit het Rijk voor onze problematiek zijn wij bijzonder blij. De manifestatie voor Pampus was zeker een katalysator. Veel is nog onzeker. We onderscheiden tenminste drie of vier onderafdelingen in onze sector. We hebben er in dit stadium geen enkel zicht op waar de 15 miljoen naartoe zullen gaan. We duimen ervoor dat onze Harlinger zeilschepen er mede aanspraak op kunnen maken. Samen met andere belangenbehartigers uit de sector dragen we in een intelligent proces graag bij aan een rechtvaardige inzet van de fondsen."

"Het is zeker jammer dat het nieuws uit Den Haag leidt tot pas op de plaats in Harlingen. Ondersteuning vanuit Rijk én gemeente blijft zeker aan de orde. Daarom willen we het momentum vasthouden. Gelukkig hebben we goed en regelmatig overleg met de wethouder.’"

Knokken

Terwijl hogere machten regelingen uitwerken, knokken individuele ondernemers om het naakte bestaan. De afgelopen zomerperiode leek het van buitenaf alsof er goed gevaren werd, maar af en toe vertrokken schepen met 20 of 28 slaapplaatsen voor tochten met zes of zeven mensen. Niet elke schipper ziet dat zitten. Er zijn er die hun schip dan liever het hele jaar voor de wal leggen, in afwachting van betere tijden. "Varen kost me nu meer dan stilliggen", zegt er één. Andere schippers zijn juist blij met elke euro die binnenkomt. "Winst maken doen we niet, maar zo kan ik tenminste rekeningen betalen." 

Sommige boekingskantoren gingen creatief om met de gevolgen van de coronacrisis. "Gecombineerd met een korting voor volgend jaar en in goed overleg met onze klanten, die we stuk voor stuk hebben gebeld hierover, konden we over alle geannuleerde reizen van 2020 annuleringskosten berekenen. Voor de schippers een welkome financiële basis voor de overleving van hun bedrijf."

In de wandelgangen valt te horen dat andere kantoren het anders hebben aangepakt: zij schuiven alle reserveringen door naar 2021. Daar is niet elke schipper blij mee. "Als er geen annuleringskosten zijn berekend en de al ontvangen aanbetalingen naar volgend jaar worden omgeboekt varen we óók volgend jaar dus ver onder de prijs."

Door: Schuttevaer

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

26 maart '24 (12:51)

Vlieland wil langer toeristisch seizoen en ‘ander type gast’ trekken

Nieuw beleid op het Waddeneiland Vlieland moet ervoor zorgen dat het toeristische seizoen langer duurt. Ook wil het eiland een ander soort gast aantrekken, namelijk 55-plussers. Hiermee wil het eiland het horecapersoneel langer vasthouden. Wel heerst er de angst dat deze stap leidt tot ‘minder respectvolle’ gasten, meldt Omroep Friesland.

26 maart '24 ( 9:19)

Lenny Kuhr treedt weer op na concertverstoring door activisten

Lenny Kuhr treedt dinsdagmiddag weer voor het eerst op nadat haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten werd verstoord. De 74-jarige songfestivalwinnares verzorgt een matineevoorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. De voorstelling begint om 14.00 uur.

26 maart '24 ( 8:56)

Muziek van Rob de Nijs populair bij uitvaarten

Het lied Zo zal het zijn van zanger Rob de Nijs is dit jaar als nieuwkomer te vinden in de jaarlijkse top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Het nummer uit 1998 staat op de zesde plek in de lijst. Het is voor het eerst dat een lied van De Nijs in de top 10 is beland, maakte uitvaartorganisatie Monuta dinsdag bekend.

21 maart '24 (14:17)

Bijna kwart meer reizigers op Schiphol in februari dan een jaar eerder

Schiphol heeft in februari bijna een kwart meer passagiers verwerkt dan in diezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand 4,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van 22 procent.

21 maart '24 ( 9:50)

Nederlanders kopen niet meer elektrische fietsen, scooters of steppen

Het percentage Nederlanders dat e-bikes of andere elektrische tweewielers bezit, stijgt niet meer. Het lijkt ook alsof de aanschaf van elektrische tweewielers niet toenam, zo stelt Multiscope na hun onderzoek.