Boze Joost van Bellen gaat naar coronaprotest op Museumplein

DJ Joost van Bellen, muziektempel Paradiso en nog een aantal andere culturele instellingen organiseren zaterdag een groot coronaprotest op het Museumplein in Amsterdam. Zij zijn woest op de overheid die volgens de muzieksector geen enkel respect heeft voor clubs en discotheken en weigert mee te denken over toekomstperspectief in deze coronacrisis.

Premier Mark Rutte meldde dinsdag bij de persconferentie dat discotheken en danceclubs voorlopig nog niet open mogen. In eerste instantie had de overheid gezegd dat dit 1 september weer zou mogen, mits voldaan werd aan de coronarichtlijnen.

DJ Joost van Bellen

"Ik ben flink pissig", schrijft Joost van Bellen, een van de meest prominente diskjockeys en party-organisatoren van Nederland, op Facebook. Van Bellen stond aan de wieg van de housemuziek. "Ik onderschrijf de keuze van de overheid en was al aan het begin van deze zomer van plan om me erbij neer te leggen. Toch weiger ik dat."

'Geen empathie of steun van de overheid'

Van Bellen vindt dat de overheid de muzieksector en de clubs in de steek laat. "Als de woorden ‘clubs’ of ‘festivals’ vallen, dan is dat alleen in negatieve context. Ik heb NOOIT enige vorm van empathie of support gehoord of gelezen. Niet vanuit de overheid. Niks vanuit de gemeenten."

Waar de horeca doorlopend steun krijgt, ook van Rutte, wordt de muzieksector en de clubscene nooit genoemd of meegenomen in de toekomstplannen. "We zijn de laatsten op het strafbankje en het licht in de wachtkamer is inmiddels gedoofd. De politiek en beleidsmakers geven geen ene flikker om de nachtcultuur en daarmee geen ene reet om meer dan honderdduizend man die daarvoor leven, daar jaren werkervaring in hebben zitten en daar zowel financieel als emotioneel van afhankelijk zijn."

'Overheid negeert ook de bezoekers'

De overheid begrijpt na al die decennia van grote feesten en positieve impact nog steeds niet wat het belang is van het nachtleven en de clubcultuur voor Nederland, aldus Van Bellen. "Het gevecht om respect is voor de politiek, de gesubsidieerde cultuur en het overgrote deel van de samenleving niets anders dan speeltje geweest. Ik voel me in de steek gelaten."

De woede komt volgens de organisator niet alleen van de sector, maar ook van alle honderdduizenden bezoekers van feesten die zich volledig in de steek gelaten voelen door de overheid. "Ieder initiatief of idee voor een experiment dat vanuit het nachtleven geopperd is om redelijk veilig uit te gaan… wordt ongelezen van tafel geveegd."

Door: ANP